Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

hirek.sk 2015. március 07., 17:10
PRÁGA. Esterházy Jánosról, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjéről emlékeztek meg szombaton Prágában a csehországi magyarok.
A magyar szervezetek, valamint a prágai magyar nagykövetség képviselői koszorúkat és virágcsokrokat helyeztek el a motoli köztemetőben, a csehországi kommunizmus áldozatainak központi kegyhelyén, ahol az emlékműre Esterházy János emléktáblája is felkerült.

Az emlékünnepséget, amelyre Esterházy János halálának 58. évfordulója alkalmából került sor, a Coexistentia-Együttélés politikai mozgalom, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének prágai alapszervezete és az Ady Endre Diákkör szervezte.

Az ünnepségen elhangzott beszédekben a szónokok méltatták Esterházy János életművét és annak a jelenhez szóló üzenetét. Egybehangzóan azt hangsúlyozták, hogy a csehországi magyaroknak kötelességük megőrizni és ápolni a mártír politikus emlékét.

A beszédekben elhangzott: a csehországi magyar szervezetek feladatuknak érzik azt is, hogy mindent megtegyenek Esterházy János teljes rehabilitációja érdekében. A megemlékezés végén a néhány tucatnyi résztvevő közösen elénekelte a magyar himnuszt.

A köztemető emlékművén elhelyezett Esterházy-táblát ugyanakkor cseh és szlovák részről több támadás is érte. Esterházy Jánost mindeddig ugyanis sem Szlovákia, sem Csehország nem volt hajlandó rehabilitálni, így a néhai magyar politikust mindkét országban hivatalosan továbbra is háborús bűnösként tartják nyilván.
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS