Esterházy János-emlékünnepség a morvaországi Mírovban

hirek.sk 2012. június 09., 20:18
MÍROV. A csehszlovákiai magyarság két világháború közötti vezető politikusára a morvaországi Mírovban emlékeztek csehországi magyarok.

Az idén immár 15. alkalommal megtartott emlékünnepséget a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége, valamint a helyi önkormányzat rendezte közösen. Az ünnepségen elhangzott szónoklatok méltatták Esterházy János személyiségét és életművét.

A megemlékezés alkalmával a csehországi és szlovákiai magyar szervezetek, a prágai magyar nagykövetség képviselői, valamint a magyarországi magyarok koszorúkat és virágokat helyeztek el a mírovi egykori rabtemetőben lévő jelképes síremléknél. Virágokat és koszorút helyezett el a síremléknél a Csehországi Politikai Foglyok Konföderációja és az ostravai lengyel konzulátus képviselői is.

A mírovi koszorúzást megelőzően Olmützben a Szent Vencel-székesegyházban szentmisét mutattak be Esterházy János tiszteletére, amelyet Zsidó János esperes-plébános celebrált.
"Esterházy János akár a mai visegrádi négyek egyik jelképe is lehetne. Apja magyar, édesanyja cseh volt. Õ maga a csehszlovák, majd a szlovák parlament képviselője volt, s Csehországban halt meg" - jelentette ki Zsidó János. Leszögezte: Esterházy mindig kiállt magyarsága és keresztény hite mellett, élete példa lehet mindenki számára.

Esterházy Jánost a második világháború után letartóztatták, majd a csehszlovák hatóságok átadták a szovjet titkosszolgálatnak. A szlovák Nemzeti Bíróság 1947-ben halálra ítélte, a vád szerint a fasizmussal való együttműködésért. A szovjet hatóságok 1949-ben visszaadták Esterházyt a csehszlovák hatóságoknak. Elnöki kegyelemben részesült, életfogytiglani büntetést kapott. Az 1955-ös általános amnesztia során büntetését 25 évre csökkentették, de ebbe nem számították be a szovjet fogságban eltöltött időt.

A súlyosan beteg Esterházy a mírovi várbörtönben halt meg 1957. március 8-án. Mivel 2007 őszig nem volt köztudott, hogy hol van eltemetve, illetve hogy hová kerültek a hamvai, a csehországi magyarok 1998-ban magyarországi segítséggel jelképes síremléket állítottak neki a helyi rabtemetőben, ahol azóta minden tavasszal emlékünnepséget tartanak.

Mírov község is törődik a Csehország területén álló egyetlen Esterházy-emlékművel. A budapesti székhelyű Esterházy János Emlékbizottság és a Rákóczi Szövetség ezért 2007-ben Esterházy János Emlékérmet adományozott Mírovnak.

Cseh történészek - az Esterházy család kérésének eleget téve - kiderítették, hogy a morvaországi Mírov várbörtönben 1957-ben elhunyt Esterházy János urnája a prágai Motol temető közös sírjában található. A motoli emlékműre tavaly ősszel felkerült Esterházy János neve is, s azt vezető magyarországi politikusok, illetve a csehországi magyar szervezetek már több esetben is megkoszorúzták.

A Motol temető emlékművén elhelyezett Esterházy-táblát cseh és szlovák részről több támadás is érte. Esterházy Jánost mindeddig ugyanis sem Szlovákia, sem Csehország nem volt hajlandó rehabilitálni, így a néhai politikust hivatalosan, papíron továbbra is háborús bűnösként tartják nyilván.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS