2011. április 22., 20:01

Esőáztatta hideg nagypéntek Jeruzsálemben

JERUZSÁLEM. Hosszú évek óta először szokatlan hideggel és heves esővel várta Jeruzsálem a nagypénteki zarándokokat, ezért a vártnál jóval kevesebben járták végig ezen a napon Jézus keresztútját.

A megemlékezések reggel a Szent Sír templomában kezdődtek, ahol Fuád Tval latin pátriárka tartott misét mintegy 400 hívő jelenlétében. A kapun kívül további százak várakoztak. A templom azon a helyen áll, ahol Jézust keresztre feszítették, majd itt temették el.

Délben indult a menet a Via Dolorosán, Jézus szenvedéseinek útján, szokás szerint ferences szerzetesek vezetésével, hogy végigjárja a 14 stációt. A hívők a szokásos nagyméretű fakereszt helyett ezen az esős napon esernyőt és egy kisebb keresztet tartottak a kezükben, az első stációknál általában sok kíváncsiskodó várja a menetet, ma azonban alig voltak néhányan.

A rendet nagyszámú rendőr biztosítja az óvárosban, számuk meghaladta a látogatóékét. A világ minden részéből érkeztek turisták a szent városba, hogy ott töltsék el a húsvéti ünnepeket. Idén a zsidók és keresztények egy időben ünneplik a pészah és húsvét hetét.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.