2018. április 27., 14:07

Érthetetlen: ismét nőtt a Smer-SD támogatottsága

Ha április végén tartanának parlamenti választásokat Szlovákiában, azt a legerősebb kormánypárt nyerné. Ezt az AKO ügynökség legfrissebb közvélemény-kutatása állapított meg. Az április eleji felmérések szerint 0,7 százalékkal nőtt a Smer-SD támogatottsága: a megkérdezettek 21,4 százaléka szavazna rá.

parlament-sr.jpg
Összesen nyolc politikai tömörülés kerülne be a parlamentbe. A második az ellenzéki SaS lenne 16,1 százalékkal. Az SNS is javított a legutóbbi felméréshez viszonyítva – most 10,9 százalékot szerezne. A Marián Kotleba vezette ĽSNS-t 10,3 százalák támogatja. Megnőtt a Sme rodina – Boris Kollár tömörülés népszerűsége is, 9 százalékot érne el. Az OĽaNO most kevesebbet kapna, mint legutóbb: 8,7 százalékot, javított viszont a Most-Híd, amelyre a megkérdezettek 6,8 százaléka voksolna.

A parlamenten kívüli pártok közül a KDH teljesített a legjobban, 6,9 százalékával még a legkisebb kormánypártot is megelőzné, noha április elején ennél is jobban szerepelt a felmérésekben (8,6 százalék). Az MKP-t 1,9 százalékra mérte az ügynökség, de a feltörő pártok közül sem Progresszív Szlovákia (3,8 százalék), sem a SPOLU – Polgári demokrácia (3,7 százalék) nem lépné át a parlamentbe jutás küszöbét. Az április 20-a és 24-e között végzett felmérésben 1000 embert kérdeztek meg telefonon. A válaszadók 67,7 százaléka elmenne szavazni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!