2018. június 9., 20:00

Ernyőszervezetté alakult a Via Nova Ifjúsági Szövetség

Alapszabályt módosított, s ennek értelmében ernyőszervezetté alakult át az MKP ifjúsági partnerszervezeteként működő Via Nova Ifjúsági Szövetség. A változtatást a szervezet alapszabály-módosító és tisztújító kongresszusán hagyták jóvá Komáromban szombaton.

Via Nova
Médialapozó
Fotó: ma7

"Új pályára állítjuk a szervezet működését (...), a helyi szinten szerveződő, fiatalokból álló országos szervezet, amit Via Nova Ifjúsági Csoportnak hívtunk, mától átváltozott bejegyzett, jogi személyiséggel bíró polgári társulások ernyőszervezetévé" - mondta Gubík László, a szervezet elnöke az alapszabály módosításról. A módosítás értelmében megváltozott az eddig több mint ezer taggal működő szervezet neve is, azt ezentúl Via Nova Ifjúsági Szövetségnek nevezik, s tagságát a jövőben nem személyek, hanem különálló szervezetek alkotják majd. 

A változtatás a gyakorlatban arról is szól, hogy a szervezet tevékenységének hangsúlyai is eltolódnak, a program- és rendezvényszervezésről, illetve közéleti munkáról, a fiatalok érdekképviselete és közéleti pályán való segítése irányába. "Az elmúlt egy évtizedben a Via Novát irányító gárda felhalmozott annyi tapasztalatot az ifjúságpolitika terén, hogy van mit átadniuk a fiataloknak, s ezt egy új szervezeti struktúrában hatékonyabban tudjuk megtenni" - mondta Gubík László, rámutatva: fő célkitűzésük az, hogy "életet vigyenek" a régiókba, és a közélet felé irányítsák a fiatalokat.

Fotó:  ma7

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke, aki köszöntőt mondott a kongresszuson, rendkívül fontosnak minősítette az ifjúsági szervezet célkitűzéseinek megvalósítását. "Vékony az a réteg, amelyből meríthetünk (...) de a közéletnek mindenképpen szüksége van az utánpótlásra, szükség van arra, hogy magukat kipróbált fiatalok kerüljenek a társadalom különböző szegmenseibe és tevékenyen hozzájáruljanak a felvidéki magyar közösség megmaradásához" - hangsúlyozta Őry Péter. Leszögezte: ha sikerül elérni, hogy a jövő generációja elvei mentén hozzon döntéseket, ne a megfelelési kényszer befolyásolja, hanem a közösség megőrzése iránti hit és az annak fejlesztése iránti elkötelezettség, akkor a közösség jövőképe jó irányba mozdul majd el.

A Via Nova kongresszusán tisztújítást is tartottak, a felső vezetésben rendkívüli változás nem történt, a szervezet elnöke Gubík László maradt. 

Via Nova
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.