Erdélyi János emlékév Nagykaposon

hirek.sk 2014. április 29., 15:40
NAGYKAPOS. Erdélyi János emlékévet hirdettek meg Nagykaposon. A költő, filozófus, kritikus 200 éve született Kiskaposon, amely a mai Nagykapos egyik utcája. Bár Erdélyi korán elkerült szűkebb pátriájából, az ung-vidéki városka hűen őrzi emlékét, szellemi örökségét. A helyi magyar közösség idén több rendezvénnyel is adózni kíván emlékének.

Az idei ünnepségsorozat április elsején, Erdélyi János születésének napján emlékünnepséggel és a költő szobrának megkoszorúzásával vette kezdetét. Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország kassai főkonzulja ünnepi beszédében Erdélyi János, a nagy tudású esztéta, filozófus szellemi hagyatékáról szólt, valamint arról, hogy mennyire fontos annak átörökítése az utókor számára.

Nagykaposon a vegyeskar, a magyar tanítási nyelvű alapiskola, valamint egy utca viseli Erdélyi János nevét, emlékmúzeum őrzi köteteit, munkásságának gyümölcsét. Az emlékmúzeum 1965-ben jött létre a költő unokái, Erdélyi Ilona és Erdélyi Zsuzsanna segítségével. Korábban az emlékszoba a művelődési házban kapott helyet, 10 évvel ezelőtt pedig átköltözött a Magyar Közösségi Házba.

Gabri Rudolf, a Magyar Közösségi Ház elnöke portálunknak elmondta: legfontosabbnak tartja megmutatni azt, hogy kellő tudással az alulról jövő ember is magasra juthat. Erdélyi János jobbágycsaládba született, de gyerekkorától kezdve szorgalom párosult a tehetségével. „Megmutatta, hogy nemcsak karddal, hanem tollal, ésszel is nagyon sokat lehet tenni a nemzetért” – hangsúlyozta. „Azt hiszem, az a szorgalom és az a munkához való alázat, amely őt jellemezte, mindannyiunk számára példa lehet” – fűzte hozzá.

1965 óta minden évben emlékünnepséget rendeznek Nagykaposon Erdélyi János tiszteletére. Az idei év első felében a helyi magyar közösség emellett egy, a város neves szülöttéről szóló konferenciát is szervez, valamint a Magyar Ház negyedévente megjelenő kiadványának tavaszi száma is Erdélyi János munkásságát eleveníti fel.

Az Erdélyi János nevét viselő helyi magyar tanítási nyelvű általános iskola hagyományosan mesemondó versenyt rendez a város neves szülöttének tiszteletére. „Az Erdélyi János Napok keretében mesemondó versenyt szoktunk szervezni és nemzetközi futballtornát. Ezen a napon megkoszorúzzuk Erdélyi János szobrát, amely itt az iskola udvarán található” – magyarázta Kovács Adrienn, az intézmény igazgatója.

(A témáról összeállítást láthatnak majd a Felvidéki Híradó szerdai adásában.)

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS