EP-választás: a Statisztikai Hivatal vasárnap este tizenegy után teszi közzé az eredményt

ma7 | TASR 2019. május 23., 16:52

Az európai parlamenti választások végleges eredményét vasárnap, 23 óra után teszik közzé, miután az összes EU-tagállamban véget ér a szavazás, és az eredményt hitelesítette az Állami Választási Bizottság is - közölte Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője csütörtökön. A választások eredményét a www.volbysr.sk oldalon fogják közzétenni. Részeredményeket a szóvivő elmondása szerint nem fognak nyilvánosságra hozni, mivel az Európai Unió legtöbb tagállamában vasárnap is lehet voksolni.

A végleges eredmények részeként közzéteszik a választási részvételi arányt és az érvényes szavazatok számát is. Nyilvánosságra hozzák a megválasztott EP-képviselők neveit, és a preferenciaszavazatokkal kapcsolatos adatokat is.

Az összes regisztrált jelölt neve mellett megtekinthető lesz, hogy hány karikát kapott. Megnevezik majd azt a képviselőt is, aki az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése után foglalhatja el a helyét az Európai Parlamentben.

Morháčová elmondta: a választások éjszakáján, vagyis szombatról (május 25.) vasárnapra (május 26.) virradó éjszaka 50 egységbe osztva 1200 megbízott munkatárs fog dolgozni az adatok összegzésén.

Hozzátette: összesen 5951 választókörzetből érkező jegyzőkönyvet kell majd feldolgozniuk. Az eredmények feldolgozására a Statisztikai Hivatal ezúttal is az integrált választási információs rendszert (IVIS) fogja használni. Az adatok elektronikus feldolgozása iránt a szlovákiai városok és községek csaknem fele, vagyis 3197 választókörzet mutat érdeklődést.

Az EP-választásra Szlovákiában szombaton (május 25-én) kerül sor, a szavazóhelyiségek 7 és 22 óra között tartanak majd nyitva. A lakosok 14 EP-képviselőt választanak öt évre. Összesen 31 politikai formáció közül választhatnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS