2019. február 14., 16:23

Ennek a hat alkotmánybíró-jelöltnek a támogatásában egyezhet meg a kormánykoalíció

Úgy tűnik, hat alkotmánybíró-jelölt támogatásáról fog megegyezni a koalíció. Ezt több koalícióhoz tartozó forrás is megerősítette. Ugyanakkor továbbra is tárgyalnak, ráadásul a megállapodás születésénél eddig nem volt jelen Robert Fico, a Smer-SD elnöke.

Robert Fico
Fotó: TASR

Marián Kéry (Smer-SD) képviselő egyelőre nem tud semmit a megállapodásról. Ha hat jelöltet megválasztanának, az szerinte azt jelentené, hogy az Alkotmánybíróság nem válna működésképtelenné február 16-tól.

A 13 közül 9 bíró megbíztatási ideje két nap múlva letelik. Kéry el tudja képzelni, hogy meghosszabbítják a távozás előtt álló bírók mandátumát. Megjegyezte ugyanakkor, hogy erről megoszlik a jogászok véleménye.

A Dennik N saját információira hivatkozva már meg is nevezte azt a hat nevet, amelyben sikerült a kormánykoalíciónak megállapodnia. Ők a következők: Kajetán Kičura, Miloš Maďar, Ladislav Duditš, Michal Truban, Eva Fulcová és Ľuboš Szigeti.

Az előzetes megállapodásnál ugyanakkor nem volt jelen Robert Fico, az exkormányfő ugyanis a SIS korábbi igazgatójának, Ján Valko édesanyjának temetésén vett részt.

A legnagyobb problémát valószínűleg Kajetán Kičura személye jelentheti, a bizottsági meghallgatásán ugyanis nem titkolta, jó barátjának tartja Ficót, s gyakran találkoznak. Sokan tehát egyértelműen a Smer emberének tartják.

"Barátomnak tartom, és bízom benne, hogy ő is annak tart engem. Tisztelem azért, amit elért az életben" - szólt Kičura Ficóról meghallgatásán. 

A képviselők eredetileg 11 órakor szavaztak volna, a koalíciónak azonban még időre volt szüksége a tárgyaláshoz, ezért 17 órára halasztották el a voksolást. A koalíciós képviselők már akkor kilátásba helyezték, hogy a plénum a csütörtöki szavazáson megválaszt néhány jelöltet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.