Emlékművet avattak Esterházy Jánosnak Várhosszúréten

hirek.sk 2017. augusztus 19., 15:14
VÁRHOSSZÚRÉT. Emlékművet avattak Esterházy Jánosnak Várhosszúréten, a mártír gróf halálának 60. évfordulója alkalmából. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, Esterházy János ma is példa a felvidéki és Kárpát-medencei magyarság számára.

A megemlékezést a Szövetség az Emberi és Keresztény Értékekért nevű társulás és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezte. A rendezvény a helyi Szent György templomban tartott szentmisével kezdődött, majd az Ulman István fafaragó és László Ottó vasműves által készített emlékmű felavatásával folytatódott.

Esterházy János a szülőföld, a magyar kultúra, a keresztény hit melletti kitartás és a hazához való hűség példaképe – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki köszöntőt mondott a mártír gróf halálának 60. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen.

Szilágyi Péter a szoboravatón mondott beszédében felidézte Esterházy János életútját, a mártír gróf rendíthetetlen kitartását méltatta, rámutatva arra, hogy az példaértékű a mai generáció számára.

„Ma, amikor sok magyar gyermeket szlovák iskolába íratnak szüleik az esetleges jobb érvényesülés igazolatlan és be sem teljesülő téveszméjét követve; ma, amikor sokan végleg maguk mögött hagyják felvidéki szülőföldjüket és otthonaikat, távoli, módosabb és kényelmesebb, de idegen országok vonzásának engedve, emlékeznünk kell Esterházy János tetteire” – emelte ki Szilágyi Péter.

Hangsúlyozta: Esterházy János mindig, minden körülmények között kitartott felvidéki szülőföldje, magyar kultúrája és anyanyelve, keresztény hite mellett. Bár megtehette volna, nem engedett, nem menekült el, szülőföldjét választotta, és így lett a hazához való hűség példaképe. Hozzátette: ezt a példát meg kell erősítenünk magunkban, hogy saját életünket is a hazához való hűség szerint éljük!

„Azt gondolom, hogy most, 2017-ben, az Esterházy-emlékévben jó példa mindenki számára Esterházy János élete, s nagyon örülök annak, hogy ebben az esztendőben számos felvidéki és Kárpát-medencei helyszínen több emléktáblát és szobrot tudtunk avatni” – fűzte hozzá Szilágyi Péter.

A szoboravatás után történészek részvételével tartottak kerekasztal-beszélgetést, amelyen arra a kérdésre kerestek választ, hogy - amint a rendezvény címe is elárulja - "Miért és meddig kell még a nemzeti kisebbségek elkötelezett védelmezőjének, Esterházy Jánosnak a vádlottak padján ülnie".

Esterházy János felvidéki magyar politikust a náci rezsim és a vörös diktatúra egyaránt üldözte. A szovjetek gulagra hurcolták, majd miután betegen hazakerült, a csehszlovák hatalom a mírovi börtönbe zárta, ahol 60 éve hunyt el.

0 HOZZÁSZÓLÁS