Emlékművet avattak Esterházy Jánosnak Kalondán

hirek.sk 2013. április 13., 15:07
KALONDA. Emlékművet avattak gróf Esterházy János mártírhalált halt politikusnak a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján Kalondán.

Az eseményt a Pro Kalondiensis polgári társulás szervezte. A rendezvényen több mint ötvenen vettek részt. Papp Sándor, a Pro Kalondoensis polgári társulás elnöke portálunknak elmondta: Esterházy Jánosnak a Losonci járásban nincs emlékhelye. „Persze nem akartunk senkivel sem versenyezni, hanem tisztességes módon és tisztelettel szerettünk volna megemlékezni róla” – magyarázta.

A kalondai Palóc Ház udvarán falavatott emlékművet a társulás tagjai tervezték és építették. A téglából rakott fal a börtönt ábrázolja, melyben Esterházy raboskodott. Rabszámát szögesdrótból fonták, ezzel is szimbolizálva a politikus szenvedését.

Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja elnökségi tagja, az ünnepség díszvendége beszédében rámutatott: Esterházy sorsa ma is rezonál a felvidéki magyarokban. „Mikor emlékezünk, egy kicsit fogadalmat is teszünk arra, hogy szeretnénk magunknak jövőt, hogy meg akarunk maradni magyarnak. Azt hiszem, az emléknap és az emlékhely is ezt az üzenetet tükrözi” – mondta.

Fekete Gábor pedagógus szerint az ilyen eseményeknek köszönhetően érzékelhető, hogy a felvidéki magyarság még mindig él, s van számára remény. „Remény arra, hogy megőrizzük gyökereinket, s tudatosítsuk, honnan jöttünk és hová tartunk” – tette hozzá.

A köszöntők és az emlékmű felavatása után a jelenlévők piros-fehér-zöld szalagot kötöttek a szögesdrótra, ily módon kifejezve együttérzésüket.

 

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS