2018. november 30., 16:38

Első alkalommal lehet az országnak kiegyensúlyozott költségvetése

A plénum megnyitotta a jövő évi költségvetésről szóló vitát. A törvényt Peter Kažimír pénzügyminiszter mutatta be a képviselőknek. A történelem során először kiegyensúlyozott lehet a jövő évi költségvetés.

Peter Kažimír
Fotó: TASR

„Sorban a hetedik költségvetési tervezettel lépek fel Önök előtt, amely most különösen fontos, hiszen az ország történelme során ez lehet az első kiegyensúlyozott költségvetés" – mondta a pénzügyminiszter a 38. parlamenti ülés negyedik napján.

Ez tehát azt jelenti, hogy a 2019-es és a 2020-as költségvetési cél is nulla, sőt, 2021-re többletgazdálkodással számol a költségvetés, ami a bruttó hazai termék 0,2 százalékát jelenti.

Nagyon örülök, hogy én lehetek az a pénzügyminiszter, aki ezeket a történelmi jelentőségű számokat és tervet a plénum elé terjeszti – tette hozzá Kažimír.

Azt is hangsúlyozta, hogy a kormány egyik legfontosabb célja az államháztartás javítása, és a kedvező helyzet hosszú távú fenntartása, ami – Kažimír szerint – egyelőre jó úton halad.

A kiadásokat illetően Kažimír főleg az egészségügyi tárcáról beszélt. 2019-ben összesen 5,2 milliárd euró folyna az egészségügybe. Ez az összeg egyrészt az egészségügyi biztosításokból és az Egészségügyi Minisztérium kiadásaiból áll. „Ez a költségvetési növekedés a az egészségügyi szektor történelme során a legmagasabb. A bevételek nagy része a gazdaságilag aktív lakosságtól befolyt összegből áll, amely a tavalyi évhez képest 448 millió euróval nőtt, és ami a munkapiac pozitív változásainak köszönhető" – magyarázta Kažimír.

A miniszter megemlítette az állami alkalmazottak fizetését is, amelynek jövőre tíz százalékkal kellene emelkednie. Az oktatásra négy milliárd eurót szánnak a 2019-es költségvetésből, amely 2018-hoz képest 466 millió euróval több.

A védelemre szánt összeg jövőre a bruttó hazai termék 1,73 százaléka lenne, azaz 600 millió euróval több, mint idén volt. „A költségek elsősorban a szükséges védelmi intézkedések, illetve a katonai járművek (helikopterek, vadászgépek) vásárlása miatt növekedtek meg" – fejtette ki Kažimír.

Tekintettel arra, hogy a költségvetési terv elkészítésekor még nem voltak lezárva egyes jogi rendelkezések, a költségvetés nagyjából 400 millió eurós tartalékkal is számol. „A tartalékkal fedezni tudjuk például az ingyen ebédek és az üdülési csekkek jóváhagyása miatti többletkiadásokat" – magyarázta Kažimír, aki ezen kívül megemlítette a szállásadásra vonatkozó áfa kamatlábának a csökkentését és az adóbónuszt is.

A költségvetési vitára írásban 18 képviselő jelentkezett. „Bízom benne, hogy a költségvetési vita tárgyilagos és konstruktív lesz, és hogy a tervezetet mindenki támogatni fogja, beleértve az ellenzéket is" – zárta Kažimír.

Megosztás
Címkék