HIRDETÉS

Először látogat török kormányfő a Vatikánba

hirek.sk 2018. február 05., 10:50
VATIKÁN. Ferenc pápával találkozik hétfőn az Olaszországba látogató Recep Tayyip Erdogan török elnök, megbeszélésük napirendjén előkelő helyet foglal el Jeruzsálem státusa.

Az Egyesült Államok egyedül van azzal, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának - hangsúlyozta Erdogan, mielőtt vasárnap elhagyta volna Törökországot.

Donald Trump amerikai elnök tavaly év végén úgy döntött, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és oda helyezi át az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból. A lépés világszerte nagy felzúdulást keltett, mert Jeruzsálem helyzete a palesztin-izraeli konfliktus egyik kulcskérdése. A palesztinok az Izrael által megszállt Kelet-Jeruzsálemet tennék meg leendő államuk fővárosának.   

Jeruzsálem emellett három világvallásban, a kereszténységben, az iszlámban és a zsidó vallásban tölt be kiemelt szerepet. Erdogan kiemelte, hogy Törökország 1,7 milliárd muszlimot vezet, mert jelenleg ő a soros elnöke az 57 muszlim országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC), a pápa pedig a katolikus egyház feje. "Ez a két fontos tömb meghatározó szerepet tölt be ebben a térségben" - húzta alá.   

Az OIC Trump döntését követően Palesztina fővárosának nyilvánította Kelet-Jeruzsálemet, és ugyanezt kérte a nemzetközi közösség egészétől.   

A pápa és Erdogan Szíria helyzetéről, a migrációs válságról, az iszlamofóbiáról és a rasszizmusról is tárgyal majd.   

Ez az első alkalom, hogy egy török állam- vagy kormányfő a Vatikánba látogat azóta, hogy az ország 1960-ban felvette a diplomáciai kapcsolatot a Szentszékkel. A török vezető Sergio Mattarella olasz elnökkel és Paolo Gentiloni kormányfővel is találkozik. A politikus vasárnap este olasz vállalkozókkal folytatott megbeszélést.   

Erdogan római útjának ideje alatt fokozott biztonsági óvintézkedéseket léptettek életbe: 3500 katona és rendőr vigyázza a török elnököt. Róma központjában hétfőn betiltották a tüntetéseket. Az Olaszországban élő kurdok bejelentették: megmozdulást szerveznek a török politikus látogatása alkalmából.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS