Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség - felvidéki ifjúsági szövetség alakult

Horváth Szomolai Andrea 2019. március 13., 00:16

A Felvidéki Ifjúsági Parlament alakuló ülését tartotta a Via Nova a jövő szövetsége jegyében az elmólt hétvégén Alsóbodokon.

Via Nova – Jövő szövetsége első ünnepi ifjúsági parlamentjére, alakuló ülésére minden bejegyzett vagy bejegyzését már elindító szervezet három küldöttje, valamint az érdeklődő partnerszervezetek kaptak meghívót.

A fiatalok kongresszusának az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont adott otthont, az a már szakrálisnak nevezhető, magyarság összetartozását jelképező intézmény, amely a magyar emberek és közösségek közti kapcsolatokat és a keresztény kultúra erősítését hivatott szolgálni.

Többen Budapestről érkeztek, ahol a kongresszust megelőzően a Rákóczi Szövetség Esterházy János Emlékbizottsága Esterházy-díjat adott át Ďurčo Zoltánnak, a Nyitrai Egyházmegye magyar püspöki helynökének, valamint Dagmar Babčanovának, volt vatikáni szlovák nagykövetnek.

A Via Nova Ifjúsági Parlament alakuló ülésének műsorvezetőjeként Erdélyi Claudia szerkesztő köszöntötte a jelenlevőket. Az Ifjúsági parlament ünnepi alakuló ülésén az első köszöntő beszédet Paulisz Marián, Alsóbodok polgármestere mondta el, aki hangsúlyozta a zarándokközpont nemcsak egy hely, hanem egy örökség. A Via Nova és a Fidelitas között meglevő jó, és egymást segítő kapcsolatról Mohácsy István, a Fidelitas nemzetpolitikai kabinetjének vezetője beszélt köszöntőjében. Az elnöki fórumot megelőzően Mag-Fodor Enikő és Nagy Dávid, az MKP vianovás EP képviselőjelöltjei szóltak a tagszervezetek képviselőihez és a jelenlevőkhöz.

Gubík László, a Via Nova elnöke elmondta: ennek, a Via Nova életében fontos eseménynek Alsóbodokon van a helye, a zarándokközpontban. Ittlétüknek és megújulásuknak is célja van, úgy ahogy Esterházy János „hazatérésének“ is célja volt – tette hozzá.

A Via Nova azon kívül, hogy ápolja a már meglevő rendezvényeit, tovább építkezik és hiánypótló intézményeket lát el, most kitárta kapuit az együttműködni akaró szervezetek előtt is. Az új alapszabály az elnök szerint a szintlépést és a fejlődést teszi lehetővé. Gubík elmondta, a Via Nova a jövőben jogi segítséget nyújt az eddig aktív, helyi, járási vagy régiós szinten működött ifjúsági csoportoknak ahhoz, hogy bejegyezzék saját polgári társulásukat, ehhez illetéket is térít, könyvelőt biztosít, pályázati tanácsadást nyújt és rendezvényszervezési reklámtevékenységet vállal, valamint rendelkezésre biztosítja a Martosi Rendezvényliget létesítményeit.

Képgalériánk:

A Via Nova elnöke elmondta ez idáig harminc szervezet szavazott bizalmat a projektnek, bízik abban, hogy az év végére ez a szám elérheti akár az ötvenet is.

„Elsősorban a minőség számít, nem a mennyiség, de látok én még tartalékot bőven. Hírül kell vinni, hogy a Via Nova olyan szövetséget kínál a felvidéki fiataloknak, amelyből előbb-utóbb ciki lesz kimaradni” – tette hozzá.

A Via Nova Ifjúsági Parlamentjének első ülését követően Menyhárt József, az MKP elnöke tartott fórumot a fiatalok körében. Kiemelte, a magyar közösség elemi érdeke a magyar polgármester és a magyar többségű testület, hiszen az iskolák és óvodák sorsa is az ő kezükben van. Az MKP elnöke örömét fejezte ki azon tény felett, hogy a novemberi önkormányzati választások eredményeképpen több vianovás, fiatal politikus is polgármesteri széket foglalhatott el. Menyhárt szerint fontos az új, fiatal arcok bevezetése a helyi és regionális politikába.

Az MKP elnöke a jelenlegi belpolitikai helyzettel kapcsolatban elmondta, úgy tűnik 2020-ra a Smer még jobban meggyengül, a mostani koalíció nem folytathatja tovább.

„A szlovák ellenzéki pártokkal folyamatosan bővítjük és mélyítjük a kapcsolatot, ami a jövő kormányzás szempontjából kulcsfontosságú, elsősorban a magyar program akceptálása miatt – emelte ki Menyhárt, aki szerint a köztársasági elnök-jelöltségtől való visszalépés a szövetségi politikát erősíti.

Az MKP elnöke kiemelte, a közeljövő fő feladatát az európai parlamenti választások jelentik. Kiegyensúlyozott listával és jó mozgósítással az MKP akár két képviselőt is bejuttathat az Európai Parlamentbe, ahol közösen küzdhetnek a magyar ügyekért.

Az elnöki fórumot követően az Ifjúságpolitikai szervezetek EP képviselőjelöltjeinek kerekasztalára került sor Csonka Ákos vezetésével. A kerekasztalnál szó esett a közelgő EP-választásokról, a migránskérdésről, és arról, hogyan lehetne mozgósítani a választókat. A nemzetközi kisebbségkérdésről annak szakértője, Tárnok Balázs beszélt.

Vasárnap, március 10-én a program folytatásaként sor került az Esterházy Akadémia kihelyezett képzésére. A Szent Kereszt Felmagasztalása Kápolnában a friss Esterházy-díjas Ďurčo Zoltán celebrált szentmisét.

0 HOZZÁSZÓLÁS