Egyre többen kérik a hegyimentők segítségét

hirek.sk 2014. november 11., 18:42
MAGAS TÁTRA. A nyári idényben 501 alkalommal kellett segítséget nyújtaniuk a Hegyi Mentőszolgálat munkatársainak. Legtöbbször a Magas-Tátrában és a Kis-Fátrában riasztották őket.
A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) tájékoztatása szerint munkatársaik leggyakrabban különféle töréseknél, ízületi sérüléseknél, vágott sebeknél, eszméletvesztésnél és súlyos kimerültségnél gondoskodtak a szerencsétlenül járt turistáktól. Balesetek leggyakrabban túrázás, kerékpározás, hegymászás, munkavégzés, siklóernyőzés és barlangászat közben fordultak elő.

A hegyimentők a nyári idényben több alkalommal együttműködtek a gyorsmentőkkel, embereket mentettek felvonókról, szélviharok idején és áradások során. A legtöbb általuk kimentett személy szlovák nemzetiségű volt, de több lengyel és cseh állampolgárnak is segítettek.

November 1-től a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) rendszabálya alapján minden évben lezárják a turisztikai ösvényeket. A HZS műveleti központjának 18300-as segélyszámát a nyári idény kezdete óta október végéig 313 bajba jutott személy hívta, ami az előző évi hívások számához viszonyítva 11 százalékos, a 2012-es évhez képest pedig 49 százalékos növekedést jelent. Nem minden segélyhívás érkezett a 18300-as számra, sokan közvetlenül a hegyimentők egyes regionális központjaitól kértek segítséget.

„A nyári idény alatt történt balesetek számának megnövekedése mellett a halálos balesetek száma is emelkedett. Míg 2012-ben 7 fordult elő, 2013-ban már 9, idén pedig 15, ami a 2012-beli esetek számához viszonyítva több mint 53 százalékos növekedés” – közölte a Hegyi Mentőszolgálat.
Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS