Egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a Ringató-foglalkozások iránt

Nagy Miskó Ildikó 2018. április 16., 13:45

A Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap által anyagilag is támogatott Cseperedő-program 2015 májusában indult útjára. A program célja egy országos baba-mama klubhálózat kialakítása, illetve az ún. Ringató-foglalkozások és a Szülők Iskolája biztosítása a Felvidéken is. Az egyre népszerűbb kezdeményezéssel kapcsolatos ismereteit és tapasztalatait az egyik komáromi foglalkozásvezető, Pézman Enikő pedagógus osztotta meg olvasóinkkal.

Fotó: Pézman Zoltán

Ön mikor és hogyan került kapcsolatba a Cseperedő-programmal és a Ringató-módszerrel?

Pedagógusként 2013-ban egy szakmai nap során találkoztam először a Ringató-módszerrel. Már akkor magával ragadott és szívügyemmé vált. Majd 2015-ben a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) Ringató módszertani tanfolyamot szervezett, melyre azon pedagógusok jelentkezését várták, akik a tanfolyam elvégzése után Ringató- csoportokat szerveznének és bekapcsolódnának a Cseperedő-program munkájába. A pályázatnak köszönhetően 2015 szeptemberében Nagyegyházán sikerült elvégeznem a tanfolyamot, melyet a Ringató-módszer magyarországi megalkotója, Gállné Gróh Ilona vezetett. A tanfolyamon jelen volt a Cseperedő-program felvidéki koordinátora, Berky Angelika is, aki ismertette és felkínálta nekünk a együttműködést. Kolléganőimmel együtt hálásak vagyunk a kapott lehetőségért, hiszen számunkra öröm a foglalkozások alatt látni a sok csillogó gyerekszempárt.

Gyakorló anyukaként miért tartja fontosnak a helyi baba-mama-klubok tevékenységét, és tudomása szerint már hány ilyen klub működik a Felvidéken?

Úgy vélem: jó egy olyan közösséghez tartozni, ahol hasonló korú gyerekeket nevelő anyukák találkozhatnak, hiszen ugyanazon témák foglalkoztatnak minket, tapasztalatokat cserélhetük, ismerkedhetünk, barátokat szerezhetünk. Mindemellett a gyerekeknek is jót tesz a közösség, amelyben mások jelenlétét is megszokhatják, könnyebben alkalmazkodnak, figyelik egymást és tanulnak is egymástól. A Cseperedő-program részeként 30 helyszínen valósulnak meg heti rendszerességgel Ringató-foglalkozások, havi rendszerességgel pedig a Szülők iskolája baba-mama klubjaiban vagy éppen oktatási intézmények falai között. Mindenki megtalálhatja a lakhelyéhez közeli „cseperedős“ helyszínek jegyzékét a cseperedo.sk oldalon, illetve a Facebookon is és bátran csatlakozhat a közösséghez.

Ön az évek során már több Ringató-foglalkozásvezetők számára rendezett módszertani napon vett részt. Azok során milyen további ismeretekkel gyarapodott?

A foglalkozásvezetőknek minden évben 2 alkalommal lehetőségük van budapesti szakmai módszertani napon részt venniük, ahol a több országból érkező foglalkozásvezetők találkozhatnak – megismerkedhetnek egymással, szakmailag fejlődhetnek, illetve átbeszélhetik a foglalkozásokat érintő kérdéseket és műhelymunkában vehetnek részt. Minden egyes alkalommal jó a hangulat, egymástól tanulunk akár egy új népdalt vagy egy ölbéli játékot, esetleg segítséget kapunk a hangszerhasználat, útmutatást a karvezetés terén. A továbbképzéseken energiával töltődünk fel, mindenki hazavisz valami újat, valami többletet, amit a foglalkozásain alkalmazni tud.

Képgalériánk:
Fotó: Pézman Zoltán

Tapasztalatai szerint a Ringató-foglalkozásvezetők élvezik-e városi, illetve helyi önkormányzatok és/vagy egyes kulturális-oktatási intézmények támogatását, s ha az igen, az milyen módon nyilvánul-e meg?

Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a foglalkozásvezetők közül többen pedagógusként tevékenykedünk, így az oktatási intézmények termeire mindig számíthatunk, de a legtöbb esetben rendelkezésünkre állnak a kultúrházak, a könyvtárak és a szabadidőközpontok is. Idén a programon belül, különféle képességfejlesztő játékokkal gazdagodtak egyes helyszínek, illetve baba-mama klubok. Ennek köszönhetően a Ringató-foglalkozások után lehetőség nyílik közös játékra, valamint a Szülők Iskolája alatt is nagy hasznát vesszük a játékoknak: amíg az anyukák újabb ismeretekre tesznek szert, addig a gyerekek vidáman játszhatnak.

Tavaly Énekes óvoda címmel maga Gróh Ilona, Nemzetközi Forrai Katalin-díjas zenepedagógus, a Ringató-módszer kidolgozója tartott módszertani tanfolyamot a Felvidéki Magyar Pedagógusok Házában. Mi volt az újabb képzés hozadéka?

Mivel Andris fiam akkor még csak féléves volt, azért ezt a tanfolyamot ki kellett hagynom. Azt viszont tudom, a képzésnek az volt a célja, hogy a Ringató-foglalkozásvezetők szakmailag fejlődjenek, s valami újat nyújtsanak a közösségnek. Az Énekes óvoda a Ringató utáni korosztályra, a 3 évnél idősebb gyerekek énekes-zenei nevelésére irányul. A képzést követően a  program keretén belül 14 helyszínen el is indult az Énekes óvoda elnevezésű foglalkozás, a kolléganőim beszámolói alapján nagy-nagy sikerrel.

A Cseperedő-program másik pillérét jelentő Szülők Iskolájában mi mindenre nyílik lehetőségük?

A Szülők Iskolájában lehetőség nyílik az édesanyáknak különféle témák körüljárására,  szakértői választ kapnak a neveléssel kapcsolatos kérdéseikre. Igyekszünk a szülők igényeit, kéréseit figyelembe venni, s olyan előadást szervezni, ami valós segítséget nyújt számukra. Példaként megemlíteném, hogy volt előadás a kötődő nevelésről, a beszédfejlődésről, az otthoni gyermekbalesetekről, a helyes táplálkozásról és a dackorszakról. Idén lehetőség nyílt társzervezőkkel több helyszínen is havi rendszerességgel elindítani a képességfejlesztő foglalkozásokat, a kúszó-mászó babatornát, ezzel is gazdagítva a kínálatot, tartalmasabbá téve a találkozásokat.

Az említett klubhálózaton belül terveznek-e különféle fejlesztéseket, esetleg további foglalkozásokat? Sor kerül-e a közeljövőben újabb baba-mama-klubvezető-képzésre, illetve a már működő Ringató-foglalkozásvezetők szakmai fejlesztésére?

Ebben az évben a programon belül egy igazi családi programot is kínálunk a felvidéki magyar családoknak: Csecsemő (Baba) színházi előadást tánccal és klasszikus zenével 0-5 éveseknek, a VSG Táncszínház Társulattól... A Cseperedő baba-mama klubok helyszínei évről évre gyarapodnak, egyre nagyobb rájuk az igény, tehát további foglalkozásvezetői képzésre is szükség lesz. A hazai kolléganőkkel rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, azon belül is nagyon fontosak a találkozások, illetve a szakmai megbeszélések.

0 HOZZÁSZÓLÁS