HIRDETÉS

Eddig ismeretlen részeit találták meg a berlini falnak

hirek.sk 2018. január 25., 11:50
BERLIN. Egy helyi történész, Christian Bormann rátalált a berlini fal egy eddig ismeretlen, 80 méteres szakaszára. Két hete pedig egy titkos alagutat találtak a német főváros keleti és nyugati oldalát egykor elválasztó objektum közelében.

Közel 30 évvel a berlini fal leomlása után még mindig vannak olyan részei az építménynek, amiket nem fedeztek fel: erről tanúskodik a nemrég megtalált, 80 méteres szakasz is.

Alig két hete pedig egy titkos alagutat találtak a német fővárosban az egykori NSZK-t és NDK-t elválasztó falnál.

A föld alatti vágat bejáratát, mely kétségbeesett kísérletként szolgált a szétszakított családok újraegyesítésére, a január elején találták meg, előtte több mint ötven éven át rejtve maradt. A felfedezés felszínre hozta az emlékeket Berlin történelmének egy sötét fejezetéből.

"Nagyon megható pillanat volt. Felidézte az emlékeimet fiatalkoromból, amikor megesküdtem, hogy harcolok a fal ellen" - ezek voltak a 73 éves nyugdíjas, Carl Wolfgang Holzapfel szavai, aki azt mondja, segített kiásni a most felfedezett alagutat a berlini fal alatt az 1960-as években.

1961 augusztusától a berlini fal elválasztotta a német főváros keleti és nyugati oldalát, családokat és barátokat elszakítva egymástól. Nem sokkal ezután nyugat-berliniek egy csoportja egy Gerhard Weinstein nevű férfi megbízásából ásni kezdett egy elhagyatott vasúti épületnél, a fal közelében - írja a New York Times.

A bejáratot Torsten Dressler régész találta meg, és elmondta, hogy a fiatalok valószínűleg egy, a fal másik oldalán található ház pincéjét akarták elérni. Az alagutat arra használták volna, hogy átcsempésszék Weinstein lányát és még néhány rokonát nyugatra. A vasúti bódé és a pince csupán egy kőhajításnyira voltak egymástól - politikailag egy világ választotta el őket -, a járaton keresztül pedig anélkül közlekedhetett volna közöttük a csoport, hogy a határőrök feltartóztatták volna őket.

A nyolcvan méter hosszú, négy méter mélyen lévő alagutat felfedezte és lezárta a rettegett német titkos rendőrség, a Stasi, a 21 szökevényt pedig letartóztatták. A vágatot részben feltöltötték, majd mindenki meg is feledkezett róla egészen mostanáig, amikor építőmunkások ráakadtak, és felhívták rá a figyelmet.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS