2013. december 31., 14:46

Dobó Istvánnak állítottak emlékművet a kárpátaljai Szerednyén

SZEREDNYE. Dobó Istvánnak és fivérének, Domokosnak állítottak ünnepélyes keretek közt emléktáblát kedden egykori birtokaik központjában, az Ungvárhoz közeli Szerednyén.
Az egri vár hős védője és testvére emlékét megörökítő domborművet a szerednyei polgármesteri hivatal épületének falán helyezték el. Avató beszédében Emerih Krickij, a ruszin-ukrán ajkú település polgármestere elismerő szavakkal emlékezett meg Dobó Istvánról és testvéréről, aki egykor nagyon sokat tett Szerednye és környéke fejlődéséért. Mint mondta, a Dobó család honosította meg a térségben a szőlő- és borkultúrát, erősítette meg a romjaiban ma is látható szerednyei várat. Ugyancsak Dobó István építtette ki a településen az összesen több mint négy kilométer hosszúságú pincerendszert, amelynek tufába vájt járatai a helyben termelt bor tárolására szolgáltak.

Az elöljáró köszönetet mondott Magyarországnak és a Külügyminisztériumnak az emléktábla-elhelyezéshez nyújtott támogatásért, amelynek köszönhetően - mint fogalmazott - a szerednyeiek méltó módon ápolhatják tovább Dobó István emlékét.

Az avató ünnepségen Bacskai József ungvári magyar főkonzul bejelentette, hogy a jövő évben Dobó István Emlékmúzeumot alakítanak ki magyarországi támogatással a szerednyei polgármesteri hivatalban. Úgy vélte, a Mihajlo Beleny ismert ruszin szobrászművész által készített Dobó-emlékmű, az emlékmúzeum és a vár sok magyar turistát vonz majd Szerednyére.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem turisztikai tanszéke azt tervezi, hogy a kelet-szlovákiai Dobóruszkán lévő Dobó-emlékhely folytatásaként Kárpátalján Dobó Istvánról elnevezett turistaútvonalat létesít, amely ukrán oldalon Palágykomorócot és Szerednyét érinti majd.
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.