2019. január 30., 12:54

Danko marad a helyén, a képviselők többsége nem akarta a rendkívüli ülést

Nem kerül sor arra a rendkívüli ülésre, melyen az ellenzék megpróbálta volna leváltani Andrej Dankót, a parlament elnökét a kisdoktori munkájával kapcsolatos ügy miatt. A parlament szerdán nem fogadta el az ülés programját, melynek összehívását 33 ellenzéki képviselő indítványozta. A 141 jelen lévő közül csak 65 képviselő szavazott a program mellett.

Andrej Danko
Fotó: TASR

„Nagyon reméljük, hogy a koalíció talál még magában némi tisztességet és bátorságot, és elfogadja a programot, mi pedig elmondhatjuk a parlamentben, amit el akarunk mondani a parlament elnökének, és lehetővé teszik számunkra, hogy megpróbáljuk leváltani őt” – jelentette ki múlt héten Lucia Ďuriš Nicholsonová, miután leadta a rendkívüli ülés összehívásához szükséges aláírásokat.

Az ellenzéki politikus úgy véli, Dankónak önként kellene lemondania.

Arra a kérdésre, hogy van-e értelme ismét megkísérelni a leváltását, azt válaszolta, hogy más lehetőségük nem maradt.

Danko tudomásul vette Ďuriš Nicholsonová szándékát. A nemzetiek szerint ezt a lépést nem lehet máshogy értelmezni, csak mint annak az újabb bizonyítékát, hogy Richard Sulík, az SaS elnöke és Ďuriš Nicholsonová az SNS megszállottjai.

A TA3 vasárnapi közéleti műsorában a házelnök kijelentette: ha a bíróság úgy határozna, hogy jogtalanul használja a JUDr. címet, tiszteletben tartaná a döntést.

A kisdoktori munkájával kapcsolatban azt mondta, hogy abban irodalmi módszerekkel dolgozott össze öt művet.

Az ellenzék állítását, miszerint a munkája csak egy másolat, primitívségnek és félrevezetésnek tartja. „Az elsők között voltam, akiknek munkát kellett írniuk. Akkor semmilyen szabályok nem voltak” – mondta Danko. Hozzátette: az a fontos, hogy feltüntette az általa használt források szerzőit. „Én szabályosan kaptam meg a titulust, szabályosan használom, és velem egy cigánylány az SaS-ből ne ugráljon, mert tele van vele a hócipőm” – mondta a parlament elnöke.

Az ellenzék 2018 novemberében is kísérletet tett Danko leváltására. Akkor sor került a rendkívüli ülésre, de a bizalmatlansági indítványt nem szavazták meg.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.