2019. július 2., 09:04

Danko: a szankciók feleslegesek, és csak segítenek Oroszországnak

Az Európai Unió Oroszország ellen hozott szankciói feleslegesek, és a hazai termelés fejlesztésének köszönhetően leginkább maga Oroszország profitál belőlük. Ugyanakkor pedig sikeresen gyarapszik az Oroszország és a szankciókat szorgalmazó államok közötti kereskedelmi mérleg is. Ezt Andrej Danko (SNS), a szlovák parlament elnöke jelentette ki hétfőn Moszkvában, a szlovák-orosz vállalkozói fórum megnyitóján.

Andrej Danko
Fotó: TASR

Danko szerint a szankciók bevezetése óta jelentősen emelkedett a hazai élelmiszerek előfordulási aránya az oroszországi piacon, illetve felgyorsult a repülőgép- és autógyártás fejlődése is.

Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter hozzátette: a szankciók ellenére erősödnek Oroszország kereskedelmi kapcsolatai, és egyre több beruházás érkezik az országba. Úgy véli, a Szlovákiával való együttműködéshez jó alap a közös szláv eredet.

Manturov rámutatott: a szlovák cégek már régóta jelen vannak az orosz piacon. Példaként a Castor & Pollux és a Matador vállalatokat említette. Ez utóbbi Nyizsnyij Novgorodban készül bővíteni a termelési kapacitását. Emellett csaknem 30 vállalat – köztük a CSM Industry, a Slovnaft, a Tatralift, az SES Tlmače, a zólyombrézói vasmű (Železiarne Podbrezová) és a Rona - képviselői érkeztek Moszkvába, hogy az együttműködésről tárgyaljanak. A miniszter a potenciális együttműködési területek közül a gépipart, a gyógyszeripart és a repülőgép-gyártást emelte ki.

A Szlovákia és Oroszország közötti kereskedelmi mérleg az utóbbi években folyamatos növekedést mutat, tavaly például 13,7 százalékkal emelkedett. Manturov elmondása szerint Oroszország számára rendkívül fontos, hogy nem csupán az orosz energetikai és más jellegű nyersanyagok, hanem az orosz termékek Szlovákiába irányuló exportja is növekvő tendenciát mutat.

„Rendkívül büszke vagyok amiatt, hogy a Szlovák Köztársaság arra szavazott, amit mi már régóta hangoztattunk, vagyis hogy az Oroszországi Föderáció kapja vissza a tagságát az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében. Bízom benne, hogy ezzel összhangban eltörlik az Oroszország ellen hozott uniós szankciókat is” – zárta Danko.

Megosztás
Címkék