Csáky Pál: Küzdeni kell Esterházy rehabilitásáért

hirek.sk 2012. március 02., 18:29
BUDAPEST. Vörös Attila rimaszombati rendező-szerkesztő Az üldözöttek védelmében című filmjének díszbemutatójával és az Esterházy János téri emléktábla megkoszorúzásával emlékeztek a két világháború közötti Csehszlovákia legismertebb magyar politikusára Budapest IV. kerületében csütörtökön.
A dokumentumfilm Esterházy János II. világháború alatti, üldözötteket mentő tevékenységéről szól. Bemutatása előtt Hollósi Antal újpesti fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a magyar történelem eddig méltatlanul elfeledett alakjainak példaképnek kell lenniük, köztük az általa „lángoszlopnak” nevezett Esterházy Jánosnak is, akinek Budapesten először Újpesten állítottak emlékművet.

Az újpesti Esterházy-emléktábla megkoszorúzásán részt vevő Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere elmondta, hogy a kerület képviselő-testületében akkor még ellenzékben lévő Fidesz-frakció 2008-ban kezdeményezte, hogy nevezzenek el közterületet szlovákiai magyar politikusról Újpesten. Esterházy János végül tavaly kaphatott teret a kerületben a polgármester javaslata nyomán.

Mivel Újpesten minden Magyarországon bejegyzett kisebbségnek van önkormányzata, a kerület számára „magától értetődő”, hogy az életével példát mutató, a kisebbségek mellett mindig kiálló Esterházynak emlékhelye legyen – tette hozzá Wintermantel Zsolt.

Az emléktáblánál tartott megemlékezésen az újpesti önkormányzat mellett több felvidéki magyar szervezet is képviseltette magát. Koszorúzott az Esterházy János Társulás nevében Peczár Károly elnök, a Pázmaneum Polgári Társulás nevében Karaffa Attila elnök, az Esterházy Emlékbizottság képviseletében Martényi Árpád.

 A filmbemutató díszvendége, Csáky Pál közíró, politikus, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának korábbi elnöke hangsúlyozta, hogy két adósságot kell törleszteni Esterházyval szemben. „Egyrészt küzdeni kell a rehabilitálásáért, hogy Nagy Imréhez hasonlóan bíróság, a szlovák legfelső bíróság mondja ki, hogy nem követett el semmifajta bűnt, másrészt haza kell hozni a hamvait Prágából, mert a mártír politikus urnája – ha nehezen is – megtalálható, azonosítható” – mondta.

Szerinte három helyszínen is lehetséges lenne méltó módon eltemetni a felvidéki politikust: szülőfalujában, a felvidéki Nyitraújlakon, valamelyik magyar többségű dél-szlovákiai településen, például Révkomáromban vagy Kassán Rákóczi fejedelem közelében, hiszen kassai választókörzetet képviselt Esterházy a szlovák parlamentben.

A 111 éve, 1910. március 14-én született Esterházy volt a szlovák parlament egyetlen képviselője, aki 1942. május 15-én a zsidóság kitelepítéséről szóló törvény ellen szavazott. A szovjet titkosszolgálat, majd a csehszlovák hatóságok azért hurcolták meg, mert Esterházy nyilvánosan elítélte az 1940-ben a szovjetek által elkövetett katyni vérengzést, amelyben több mint 20 ezer lengyelt mészároltak le.

Esterházy Csehszlovákia majdnem minden börtönében raboskodott, és 55 éve, 1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönében halt meg.
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS