2019. január 27., 12:58

Csáky Pál: Ki tette rá a Most-Híd pecsétjét Ostružlík jelölésére? És miért?

A szlovák rendőrség eljárást indított a Basternák Lacival szemben induló, s ellene nagyon csúnya lejárató kampányt folytató Roman Ostružlík ellen is. Bérgyilkosságban való részvétel vádjával. Tíz évvel a szlovákiai magyar politikai egység megbontása után. Azután, hogy az MKP akkori elnökeként kirúgtam az irodámból azokat a tagokat és „tanácsadóikat”, akik a Bugár idején meghonosodott praktikákat akarták folytatni. S akik ezért inkább a pártszakítást vállalták.

letartóztatás
Fotó: TASR

Nézem a magyar nyelvű híroldalakat, a legtöbb beszámol a nap híréről. S a legtöbb pontatlanul. Magyar fordításban idézem a rendőrségi jelentést: a rendőrség a mai napon az eddigi vizsgálat és a bizonyítékok kiértékelése alapján büntetőfeljelentést tett bérgyilkosságban való részvétel kiemelten súlyos bűntette miatt Roman Ostružlík, Vladimír Mosnár, Ladislav V. és Alena Zsuzsová ellen. 

Kedves szlovákiai magyar és néhány szlovák újságíró: nem teljesen igazak tehát azok a szalagcímek, amelyek szerint „Zsuzsovát újabb gyilkosságban való részvétellel gyanúsították meg”, mert félreviszik a gondolatot. Nem egy, hanem négy ember ellen indítottak eljárást, akik a rendőrség szerint együttműködtek az ügyben, s köztük van Roman Ostružlík is.

Miért fontos ezt így együtt látni? Mert Ostružlík volt Basternák László ellenfele az ógyallai helyi választáson anno, s Ostružlík a Most-Híd hivatalos jelöltje volt. 

Most kellene egy kicsit megállni a gondolkodásban. A Speciális Ügyészség jegyzőkönyve szerint a Most-Híd jelöltje, Ostružlík megígérte Zsuzsovának, hogy az ógyallai városi hivatalban titkárnői vagy asszisztensi hivatalt biztosít neki. Fico és az olasz maffia esete kicsiben.

Ugyancsak a jegyzőkönyv szerint Zsuzsová legalább két alkalommal részt is vett Ostružlík kampányrendezvényén. S most a rendőrség kettejük ellen indított eljárást bérgyilkosságban való közös részvétel gyanújával.

Hangsúlyozom: ez egyelőre nem bírói ítélet, hanem a büntetőfeljelentés szövege. Ám ami miatt ez az írás megszületett, az két dolog. Az első: a Most-Híd gyakran játssza a korrupciós és politikai botrányoknál is azt a játékot, hogy ugyan, mi nem, ők a rosszak csak, a koalíciós partnereink. A Basternák-ügy Zsuzsovára való kihegyezése segíti ezt a játékot, segít elkendőzni, hogy az ő ógyallai hivatalos jelöltjük is szerves része a bűnös csapatnak.

S a második: a rendőrség és a speciális ügyészség azt állítja, hogy a Most-Híd jelöltje 2010-ben olyan mélyre süllyedt, hogy vetélkedése az MKP jelöltjével nem állt meg az egyébként úgyis nagyon durva szóbeli csörténél, sőt, a néha máshol is tapasztalható megfélemlítési igyekezeteknél, hanem – a rendőrség szerint – elment a gyilkosság megrendeléséig.

Most kellene ismét egy pillanatra megállnunk Basternák László emléktáblája előtt, s visszagondolni 2010-es emlékeinkre. Azokra a mondataira is, amelyeket akkor nem akartunk elhinni neki. 

Június végén, az MKP Országos Tanácsának ülésén, jókora melegben pozsonyi székházunkban mindenki ingben ült, kivéve őt. Pontosan emlékszem rá, bejött a terembe és odaült mellém. Az üdvözlő szavak után azt mondtam neki:

„Laci, hagyd a fenébe ezt a zakót, tedd le, ilyen melegben.”
„Nem tehetem” – mondta. „Golyóálló mellény van rajtam, tudod, mennyire unom már? Nehéz, kényelmetlen...”
„S mi ez itt, körülötted?” – kérdeztem vissza. Arra céloztam, hogy akkor már nyilvános hír volt, hogy rálőttek, előtte festékkel fröcskölték össze a házát. 
„Meg akarnak félemlíteni” – válaszolta. „Mert nem nekik adtam a projektet. Ezek banditák, semmitől nem riadnak vissza.”
„És kik, kik ők?”
„Tudod, ez bonyolult... De sajnos a Most-Híd körüli emberek is vannak közöttük.”

Lacikám, utólag megvallom, ezt a mondatodat akkor túlzónak tartottam – mint később, a temetésen is, amikor Ógyallán sokan ezt suttogták. Mint a felvidéki magyar-magyar kapcsolatok egyik nagyon kicsorbult formáját. 

Az is félő, hogy ma, 2019-ben néhányan úgy próbálják majd a történtek súlyát csökkenteni, hogy azt mondják: hol van már 2010? Ostružlík már talán nem is tagja a Most-Hídnak...

Azért ezt a kérdést se adjuk olcsón: én ugyanis emlékszem azokra a kétkedő tekintetekre a temetéskor és később, az emlékműavatás és a megemlékezések alkalmával is, hogy persze, a Basternák belekeveredett egy zűrös ügybe, azután ez lett a vége... Ostružlík durva sárdobálása valószínűleg megtette a hatását néhány embernél...

Ezen a ponton is mondjuk ki: ha Basternák László valahol hibát vétett volna, akkor jogi ügyet kellett volna csinálni belőle – nem pedig meggyilkolni. A gyilkosságra semmilyen sunyi érvelés nem lehet magyarázat. S afölött se menjünk el figyelmetlenül, hogy a 2010-es kampányban Ógyallán néhányak számára olyan optika alakulhatott ki, hogy lám, lám, ez a hidas jelölt mennyire védi Ógyalla érdekeit, s az az MKP-s polgármester milyen hibákat vét...

Szolgáljon elégtételül Basternák László szellemének, hogy ma a rendőrség és a speciális ügyészség mondja, hogy ez éppen fordítva volt. Ostružlíkot csak a saját és bandája érdekei és pénztárcája érdekelték, s amikor Basternák ellenállása miatt nem tudta átvinni akaratát, bosszúból cselekedett – a rendőrség szerint – bűnszervezet kompániájával...

S ma a szlovák rendőrség indított eljárást Basternák Lacival szemben induló, s ellene nagyon csúnya lejárató kampányt folytató Roman Ostružlík ellen is. Bérgyilkosságban való részvétel vádjával. Tíz évvel a szlovákiai magyar politikai egység megbontása után. Azután, hogy az MKP akkori elnökeként kirúgtam az irodámból azokat a tagokat és „tanácsadóikat”, akik a Bugár idején meghonosodott praktikákat akarták folytatni. S akik ezért inkább a pártszakítást vállalták. S létrehoztak egy pártot, amely körül hemzsegnek a zűrös ügyek. 

Nem döbbenetes mindez? Vagy csak én vagyok túl érzékeny? 

S kerül esetleg újságíró, aki megkérdezi Bastrnák Tibort és Csóka Lajost, a Most-Híd kerületi és járási elnökeit: ki tette rá a Most-Híd pecsétjét Ostružlík jelölésére? És miért?

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.