2019. november 28., 15:11

Csáky Pál: a választások után javasolni fogom a pártegyesítést

Az elmúlt hónapok során kiderült, hogy nem az idősebbek és fiatalok között húzódik a választóvonal, hanem a tisztességesek és a tisztességtelenek között – véli Csáky Pál, aki nem tudja elképzelni, hogy a felvidéki magyarok jelentős része a Fico, Kaliňák, Danko és Bugár-féle erkölcstelen politizálást támogatná. Villáminterjúnk.

Csáky Pál

Több hónapos vajúdás után Magyar Közösségi Összefogás néven összeállt egy közös magyar lista. Mire lehet képes ez az MKÖ-lista?

Van az a régi mondás, hogy mennyi mindennek kell történnie ahhoz, hogy ne változzon semmi. Körülbelül ez történt a felvidéki magyar politikában az elmúlt négy hónapban. Azt látom, hogy a kardinális téma, amin az összefogás kérdése állt vagy bukott, az erkölcs és a tisztesség volt. Kiderült, hogy nem az idősebbek és fiatalok között húzódik a választóvonal, hanem a tisztességesek és a tisztességtelenek között. Ebből az következik, hogy februárban minden választó, köztük a felvidéki magyar választó is, kap két lehetőséget: vagy támogatja a Fico, Kaliňák, a nemzet kapitánya és a Bugár Béla által fémjelzett politizálási stílust, vagy pedig változást akar, és ezt a hárompárti összefogást fogja támogatni. Én azért szerepelek ezen a listán, hogy ez utóbbit támogassam. Mindannyian a választók és természetesen a Teremtő kezében vagyunk. Meggyőződésem, hogy – már csak a fenti erkölcsi megfontolásból is – sokan át fognak szavazni erre a listára azok közül, akik korábban a Most-Hídra szavaztak.

A 149. helyen szerepel. Elégedett?

Azért nem vállalhattam a lista elején szerepet, mert feltételezhetően azoknak az embereknek a számára, akiket az imént említettem, valamiféle lelki gátat jelentek. Nekem ez a felsőházi, 149. illusztris hely kiváló.

Az, hogy ezzel a helyezéssel elégedett, azt jelenti, hogy teljes mellszélességgel és erőbedobással veti magát bele a kampányba? Személyes ambíciója, hogy – minél több preferenciaszavazatot begyűjtve – a parlamentbe jusson?

Itt most személyes ambícióknak semmi helye. A valódi kérdés az, hogy ez a lista eléri-e az öt százalékot. Én nagyon remélem, hogy el fogja érni. A felvidéki magyar közösség erkölcsi tartása mérettetik most meg. Nem tudom elképzelni, hogy a felvidéki magyarok jelentős része a Fico, Kaliňák, Danko és Bugár-féle erkölcstelen politizálást támogatná. Mindenkinek személyes döntést kell hozni. Ez a lista vagy együtt győz, vagy pedig együtt bukik.

Tegyük fel, hogy győz. Mi lesz a jövője ennek a hárompárti összefogásnak?

Folytatnunk kell tovább az egyeztetéseket. Én mindenesetre azt fogom javasolni március 1-je, tehát közvetlenül a választások után, hogy a három pártot egyesíteni kell. Az, hogy itt öten, sokszor egymással szemben próbálunk valamiféle játszmákat megvalósítani, nem folytatható hosszútávon. Ha így teszünk, nem leszünk politikai tényező. Március 1-je után tehát én az asztalra teszem a pártegyesítés kérdését.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Hozzászólások