Csak azokat a gyerekeket fogják felvenni az óvodákba, akik megkapták a kötelező oltásokat

ma7 | TASR 2019. március 20., 15:03

Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette: a jövőben csak azokat a gyerekeket fogják felvenni az óvodákba, akik megkapták a kötelező oltásokat.

Fotó: Fábián Gergő

Az intézkedés célja a megelőzés és a gyermekpopuláció egészségének védelme - közölte Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője szerdán.

Az intézkedés a közegészségügy védelméről, támogatásáról és fejlesztéséről szóló törvény módosítási javaslatában szerepel.

Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) egészségügy-miniszter közölte:

kivételt csak azok a gyerekek fognak kapni, akik orvosi igazolással fognak rendelkezni arról, hogy immunisak a fertőzésekkel szemben, vagy arról, hogy tartós ellenjavallatok miatt nem olthatók be.

A módosítási javaslatot a tárca a Közegészségügyi Hivatallal (ÚVZ) együttműködve dolgozta ki. A törvény előkészítését egy évig tartó, „nagyon alapos” szakmai vita előzte meg.

A javaslat értelmében eltörölnék a kötelező oltások megtagadásáért kiszabható bírságokat, melynek összege jelenleg elérheti a 331 eurót. A bírságokat 12 éve vezették be a gyakorlatba.

Az egészségügy-miniszter hangsúlyozta:

a kötelező oltás célja nem az, hogy megbüntessék az oltást elutasítókat, hanem hogy megelőzzék általa a súlyos fertőző betegségeket.

Ján Mikas tiszti főorvos hozzáfűzte: annak érdekében, hogy megakadályozzák a fertőző betegségek terjedését, a gyermekek és fiatalok számára fenntartott intézmények üzemeltetőinek a jövőben kötelező lesz listát vezetniük azokról a személyes adatokról, amelyekre olyankor lehet szükség, amikor a regionális közegészségügyi hivatalnak gyorsan kell járványellenes intézkedéseket hoznia.

A Szlovák Epidemiológiai és Vakcinológiai Társaság etikátlannak tartja azoknak a szülőknek a magatartását, akik nem akarják beoltatni a gyerekeiket.

A be nem oltott gyerekek azokat veszélyeztetik, akik az oltás ellenére sem alakították ki a megfelelő ellenanyagszintet. Ennek oka az lehet, hogy a beoltott gyereknek legyengült az immunrendszere, vagy krónikus betegségben szenved.”

"Az oltóanyagok továbbá nem száz százalékosak, tehát a gyerekek egy vagy két százaléka a beoltásukat követően is fogékony maradhat a fertőzésekre. Ezen kívül veszélyeztetik azokat a gyerekeket is, akik komoly egészségügyi okokból nem olthatók be, például mert szervátültetésen estek át, vagy daganatos betegségben szenvednek” – fejtette ki Zuzana Krištúfková, a Szlovák Epidemiológiai és Vakcinológiai Társaság elnöke.

A szülők leggyakrabban a bárányhimlő, mumpsz és rózsahimlő elleni oltást utasítják el.

A 2016-ban született gyerekek esetében 1635, a 2015-ben született gyerekek esetében pedig 1593 elutasított oltást vettek nyilvántartásba. Megyei szinten a legtöbben Trencsén és Pozsony megyében utasították el a kötelező oltásokat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS