2019. február 27., 10:19

Bűnösnek találták, őrizetbe került a gyermekmolesztáló ausztrál bíboros

Egy melbourne-i bíróság szerdán elrendelte a pedofília vádjában bűnösnek talált George Pell ausztrál bíboros őrizetbe vételét.

George Pell, Ausztrália
Fotó: TASR/AP

Pellt kedden bűnösnek találták egy gyermekmolesztálási ügyben. A bíboros a vád szerint 22 évvel ezelőtt, érsekségének helyszínén, a melbourne-i Szent Patrik-székesegyház sekrestyéjében öt ízben követett el szexuális visszaélést a helyi fiúkórus 13 éves tagjai ellen. Az elkövetett bűncselekmények mindegyike akár 10 év börtönnel büntethető. A bíróság március 13-án jelenti majd be, hogy milyen büntetést szab ki Pellre. A magát ártatlannak valló bíboros ügyvédei bejelentették, hogy fellebbeznek.

A Vatikán közölte, hogy tiszteletben tartja a bíróság döntését.

A bíboros bűnösségét már tavaly december 11-én kimondta a bíróság, de csak kedden ismertették, miután feloldották a folyamatban lévő eljárás miatt elrendelt hírzárlatot az ügyben. A törvényszék döntése értelmében Pellt már decemberben őrizetbe kellett volna venni, de sürgős térdműtét hajtottak végre rajta, s ezért ez eddig elmaradt.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerdán megrökönyödésének adott hangot.

„Elborzadtam és meghökkentem” - mondta a kormányfő. „Szerintem minden ausztrál így érzett, aki olvasta a híreket.”

Morrison szerint az ügy rámutatott, hogy senki sem áll a törvények fölött Ausztráliában.

A miniszterelnök jelezte: a kormány megvárja a fellebbezés eredményét, mielőtt fontolóra venné, hogy megfosztja Pellt állami kitüntetéseitől.

A 77 éves bíboros korábban a Vatikán költségvetési ügyeiért felelt a pápai állam mindennapi tevékenységét irányító szentszéki kúrián, és

a legmagasabb rangú vatikáni tisztségviselő, akit pedofília miatt elítéltek.

A Vatikán harmadik legmagasabb beosztású tisztségviselőjének bukásával a pápai kormányzat központi részét érinti az egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések miatti botrány, amely az elmúlt három évtizedben foltot ejtett az egyház hitelességén szerte a világban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.