2018. június 29., 08:42

Búcsú ébresztőként

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora július első hetében zenei összeállításával tekint vissza a csíksomlyói búcsúra. A válogatás az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeiből ad ízelítőt.

Csíksomlyói búcsú 2018

A Kossuth Rádió „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsora első júliusi adását a csíksomlyói búcsúnak szenteli. A Hármashalom oltárhoz, a magyarság legnagyobb szakrális eseményére többszázezer zarándok érkezik minden évben, hogy lerója tiszteletét Szűz Mária előtt. Ez évet a Gyulafehérvári Főegyházmegye a fiataloknak és a hitnek szentelte, a búcsú jelmondata: „Legyen nekem a Te igéd szerint” (Lk 1,38). Az ünnepi mise szónoka idén Marian Adam Waligóra OFSPPE pálos szerzetes, a częstochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke volt.

A rádióműsor részletesen foglalkozik az ünnep történetével, s az erdélyiek mély hitével, amely évszázadok óta a búcsú fő mozgatóereje. A Katolikus Egyház hívei Csíksomlyón teljes búcsút nyerhetnek, ugyanis az a bűneit megvalló és bűnbánatot tanúsító hívő, aki a gyónás szentségének kegyelmi állapotában meglátogatja a kegyhelyet és ott meghallgatja a szentmisét, az elnyeri a bűnei megbocsátása utáni büntetések teljes elengedését is. A búcsú szó jelentése: büntetéstől való szabadulás, a bűnök elengedése.

A búcsú 1990-től már az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált. 1993-ban oltáremelvényt építettek a hegy nyergében; a keresztalják és a világ különböző részeiből érkező hívők növekvő csoportjai itt találkoznak. A búcsúról a hívők nyírfaággal a kezükben, vagy járműveiket feldíszítve térnek haza, búcsúfiaként mézeskalácsot, szívükben békét visznek.

A Hagyományok Háza „Hajnali” című műsora zenei összeállítása az ünnep méltóságát illusztrálja. A hallgatók székelyföldi és csángó zenékből hallhatnak minden nap különböző válogatást az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeiből.

Szerkesztő-műsorvezető: Pénzes Géza
Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)
A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/
Megosztás
Címkék