2018. április 23., 13:45

Gulyás Gergely: Nincsenek határon inneni és túli ügyek, csak magyar ügyek vannak

Nem lehet kérdéses, hogy a külhoni magyaroknak biztosítani kell a beleszólást a nemzet sorskérdéseibe - jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, parlamenti frakcióvezetője az erdélyi Krónikának adott interjújában, amelyben maximális sikerként értékelte a határon túli magyar szavazópolgárok mozgósítását.

201706021328070.0000000000000000000000000000000001a_gulyas.jpg

A kormánypárti politikus a hétfőn megjelent interjúban alapvetően tévesnek minősítette azt a "számmisztikát", ami az elmúlt napokban indult a külhoni magyar szavazatok jelentőségével kapcsolatban.

Kifejtette: már 2010-ben, majd az új alaptörvény elfogadásakor, 2011-ben abból indultak ki, hogy a magyar nemzet egységes. "És ha a magyar nemzet egységes, akkor csak magyar ügyek vannak, nincsenek határon inneni és túli ügyek" - fogalmazott, természetesnek nevezve, hogy egy kolozsvári, egy délvidéki, székelyföldi magyar vagy egy felvidéki, kárpátaljai magyar ugyanúgy beleszól az anyaország ügyeibe, ahogy ő is szívesen elmondja a véleményét a határon túl a magyar közösségekben zajló folyamatokról.

Megjegyezte: le lehet bontani az eredményt határon inneni, túli, megyei vagy kerületi szintre, de valójában éppen az a lényeg, hogy az egységes magyar akarat kifejezésében a határon túli nemzetrészek is részt vállalnak.
Gulyás Gergely a hibásan kitöltött szavazólapokra és azonosító nyilatkozatokra utalva azt is jelezte: technikai módosítást igényelne, hogy ezek száma csökkenjen. Példaként hozta, hogy az anya nevének feltüntetése nélkül is lehetséges az azonosítás.

A Fidesz politikusa azt is megfogalmazta: a 2 millió 825 ezer kormánypártokat támogató szavazat - ezen belül a több mint 200 ezer határon túli voks - nagy mértékben erősíti a nemzetpolitikát és a kormány felhatalmazását.

Gulyás Gergely a külhoni magyarok választójogával kapcsolatos ellenvetéseket úgy kommentálta: egyértelművé kell tenni, hogy a magyar nemzet egységes és ha ez így van, akkor nem válhat kérdésessé az, hogy egy olyan országban, amelynek történelmi okokból adódóan ma is minden negyedik polgára a határon túl él, igenis biztosítani kell a határon túli magyaroknak is a nemzet sorskérdéseibe való beleszólást.

Az alelnök a választójogi rendszer átalakítását firtató kérdésre azt felelte: a változatlanságot nagyobb erénynek tartja. Mint mondta, az eljárási törvényt pedig csak ott kell módosítani, ahol technikai egyszerűsítésekkel mind az anyaországban, mind a határon túl még hatékonyabbá tehető a választójog gyakorlása.

A Fidesz frakcióvezetője kitért arra: szerinte az ellenzéki pártok becsapják magukat, és leértékelik a határon túli magyarokat, ha ezt kormányzati vagy pénzügyi eszközökhöz kötik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!