HIRDETÉS

Benedek pápa leváltotta Bezák érseket

hirek.sk 2012. július 01., 15:55
NAGYSZOMBAT. XVI. Benedek pápa leváltotta Róbert Bezák érseket, a Nagyszombati Főegyházmegye főpásztorát. Erről maga az érintett tájékoztatta a híveket a nagyszombati Keresztelő Szent János templomban tartott szentmisén. A hírt hétfőn teszi közzé a L'Osservatore Romano című lap.

Bezák püspök azt mondta, nem sejti, kit zavarhatott a tevékenysége, és nem tud arról sem, hogy hibázott volna. A Szentszék azt javasolta a nagyszombati érseknek, hogy önként távozzon a hivatalából. Miután erre nem volt hajlandó, leváltották. Hívei erőteljes tapssal búcsúztak tőle. A mise után többen keresni kezdték a módját, hogy kifejezhetnék bizalmukat személye iránt.

A szlovákiai politikai és társadalmi élet több személyisége levéllel fordult Mario Giordano apostoli nunciushoz, melyben támogatásukról biztosítják a Nagyszombati Főegyházmegye leváltott főpásztorát. „Nem avatkozhatunk a pápa döntésébe, de nem hallgathatunk ilyen komoly lépés esetén, amihez foghatóra nincs példa a szlovákiai egyház történetében. Bezák érsek atya a szlovák egyház jelentős személyisége, aki az érseki szék elfoglalása óta sok hívő és nem hívő szívét érintette meg, s tapintatos magatartásával a szlovák közélet több személyiségére hatást gyakorolt” – fogalmaznak a támogató levél aláírói, akik a Szlovák Püspöki Konferenciát is megszólították, kérve annak elnökét, Stanislav Zvolenskýt, álljon ki  Bezák püspök mellett.

A levelet katolikus hívők, nem hívők, és más egyházakhoz tartozó személyek is aláírták, köztük  Radoslav Procházka, Jana Žitòanská és Daniel Lipšic parlamenti képviselő, Štefan Hríb, Andrej Bán, Eugen Korda és Martin Mojžiš újságírók, Marián Labuda színész, Hunèík Péter pszichiáter, Daniel Pastirèák prédikátor, Silvester Lavrík író, Vladimír Weiss futballedző, valamint Marcel Merèiak sportkommentátor.

A Trnavský hlas napilap internetes portálja szerint a megüresedett posztot Mons. Orosch János püspök, a Nagyszombati Főegyházmegye magyar híveinek helynöke tölti majd be. A szlovák lap közzétette azt a két levelet, amelyet Bezák érsekhez intézett leváltása ügyében az Apostoli Szentszék. Eszerint az egyházmegyéjében a legutóbbi apostoli vizit során tapasztalt hiányosságok adnak okot a távozására. A lap ismertette a hivatalából elmozdított érsek saját védelmében felhozott szavait is.

A püspök híveinek azt mondta: a januári apostoli vizit után nyilvánvalóvá vált számára, hogy a szlovák részegyházban több személy vágyait és ambícióit keresztezte. Ezek a papok elmondása szerint titokban pálcát törtek felette, és szervezkedni kezdtek ellene. " Fokozatosan rájöttem, hogy itt nem az érsekség állapotát akarják megismerni, ez személyes ügy. Minden a legnagyobb csendben történt: senkinek semmit nem mondani, semmit nem elárulni. Így kellene az egyháznak kinéznie?" - fogalmazott a főpásztor hozzáfűzve, a kánon szerint a vádlottnak nem kell hallgatnia, tehát neki is joga lesz elmondani, "mi a helyzet Róbert Bezákkal".

frissítve 17:06

Forrás: SITA
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS