2023. november 10., 16:57

Belügyminiszter: A városi bíróság nem dönthetett volna Branko Kišš ügyében

Nem tartozik a Pozsonyi Városi Bíróság hatáskörébe, hogy eljárjon Branko Kišš rendőrfőkapitány-helyettes ügyében - jelentette ki pénteken Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter.

Finomítana
Matúš Šutaj Eštok
Fotó: TASR

Szerinte közigazgatási bíróságnak kell döntenie, mert közigazgatási ügyről van szó a belügyminisztérium és a rendőri testület egyik tagja között, nem pedig munkajogi ügyről. Šutaj Eštok fellebbez a döntés ellen, és továbbra is meggyőződése, hogy a törvények szerint járt el.

Remélem, hogy a fellebbviteli eljárás során a kerületi bíróság kimondja, hogy polgári bíróságnak nem volt hatásköre eljárni az ügyben, ezután pedig az igazságügyi miniszter dönt arról, hogy fegyelmi eljárást kell-e indítani az érintett bíró ellen”

– mondta a belügyminiszter. Megjegyezte, hogy a bíró Peter Kubina osztálytársa volt, aki Kišš és a Čurilla-nyomozócsoport tagjainak jogi képviselője. A Kišš-sel kapcsolatos bírósági döntést még nem kapta meg a tárca.

A Čurilla-csoporttal kapcsolatban a miniszter elfogadja Zuzana Dlugošovának, a Bejelentővédelmi Hivatal vezetőjének véleményét, hogy a hivatalhoz kellett volna fordulnia, mielőtt felfüggeszti őket a szolgálat alól, mivel védett bejelentői státuszt kaptak. A jövő héten találkoznak, hogy megvitassák az ügyet, Šutaj Eštok szerint el kell gondolkodni a vonatkozó törvényi szabályozás módosításán, mivel azt nem tartja egyértelműnek.

Branko Kišš a Pozsonyi IV-es Városi Bíróság sürgősségi végzése szerint továbbra is betöltheti a rendőrfőkapitány első helyettesi posztját. A belügyminiszter október végén döntött úgy, hogy megszünteti a két rendőrfőkapitány-helyettesi posztot, és más funkcióba helyezi át a két helyettest.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.