„Csak a bátrak képesek lerombolni a szolgaság falát”

Radi Anita 2019. március 15., 20:47

Pénteken délután, a pozsonyi megemlékezés hagyományos helyszínén, a Medikus kertben lévő Petőfi Sándor szobornál több százan gyűltek össze, köztük a helyi magyar közösség politikai érdekképviseletének képviselői és Magyarország külképviseletének tagjai.

Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke Várnai Zseni Petőfi márciusa című verséből idézet. Hangsúlyozta, a szabadságharctól elválaszthatatlan a költő, Petőfi Sándor alakja. 

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke a helyszínen elmondta: "Március 15-e egy a Kárpát-medencei magyarságot összekapcsoló nemzeti ünnep, mert az 1848-as forradalom és szabadságharc társadalmi és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül teremtett meg egy "jobbat akaró egységet", s ez az egység 2020-ra a Felvidéken is megteremthető.

A megemlékezés ünnepi szónoka volt Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, aki ismertette, tájainkon annyira fontos március 15-ének emlékezete, amennyire fontos számunkra az, hogy templomainkban magyar nyelven szóljon az ima, hogy gyermekeink magyar óvodába és iskolába járjanak, hogy intézményeinken, cégtábláinkon ott legyen a magyar felirat, és hogy anyanyelvünket nem csak odahaza, hanem a hivatalokban is bátran használni lehessen.

Március 15-e egy nemzet bátorságának ünnepe, mely világossá tette, mi magyarok nem akarjuk kiengedni kezünkből a sorsunk feletti döntés jogát, bátran kiállunk szabadságunkért, és nemzeti függetlenségünkért,

mint ahogy ragaszkodunk kultúránk megőrzésének, anyanyelvünk és jogaink érvényesítésének szent jussához is, s ha kell ezért hajlandók vagyunk áldozatot is hozni – mondta a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója.

Az ünneplés egyik fontos indokaként Molnár Imre a bátorságot említette,

„azt a bátor lelkületet, mellyel ezrek és ezrek döntöttek úgy, hogy engedve a haza hívószavának, és lelkiismeretük késztetésének, talpra állva harcba szállnak hazájuk szabadságának kivívásáért. Bizonyítva ezzel azt az igazságot, hogy csak a bátrak képesek lerombolni a szolgaság falát, de ahhoz, hogy ez megtörténjék, előbb el kell menni a falig”.

Képgalériánk:

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS