Az unión múlik, hogy mi lesz a sorsa az egyszerhasználatos műanyag termékeknek

2019. január 4., 07:22
ma7 | TASR

Szlovákia nem tiltja be az egyhasználatos műanyag termékeket addig, amíg az uniós szervek véglegesen jóvá nem hagyják az erről szóló irányelvet. Ezt Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter jelentette ki csütörtökön. A tárca már megkezdte a tiltás bevezetésének előkészítését, de még megvárják, hogy nem módosul-e az uniós irányelv.

egyszerhasználatos

„Ha már egyértelmű lesz, képesek leszünk gyorsan alkalmazkodni, és előkészíteni a vonatkozó javaslatot” – tette hozzá Sólymos.

A minisztérium már korábban kinyilvánította, hogy támogatja az Európai Bizottság egyhasználatos műanyag termékek – tányérok, evőeszközök, szívószálak, léggömbökhöz való pálcák – betiltását célzó javaslatát.

Az Európai Parlament a betiltandó műanyag termékek listáját időközben kiegészítette a műanyag csomagolásokkal és a polisztirolból készült csomagolóedényekkel.

Az uniós szervek december 19-én előzetesen megállapodtak arról, hogy támogatni fogják a tilalmat. A megállapodást még formálisan jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és az EU Tanácsának is. A tiltó rendelet 2021-ben léphet életbe.

A fent említett termékek a tengerbe kerülő hulladék 70 százalékát teszik ki.

Az irányelv értelmében 2029-ig szelektálni kellene a PET palackok 90 százalékát is.

Kövesse facebook oldalunkat is!