2019. június 24., 22:25

Az SNS-es képviselő provokációnak nevezte az államnyelvtörvény módosításáról szóló javaslatot

Az államnyelvről szóló törvény SaS által javasolt módosítását, melynek értelmében megszüntetnék az államnyelv elsődlegességét más nyelvekkel szemben, valószínűleg a Most-Híd egyes képviselői is támogatni fogják. Ezt Bastrnák Tibor (Most-Híd), az SZK Nemzeti Tanácsának képviselője jelentette ki hétfőn. Ugyanakkor rámutatott a javaslatban rejlő hibákra is, melyeket a törvényhozási eljárás során korrigálni kellene. Tibor Bernaťák (SNS) provokációnak nevezte a javaslatot, amely szerinte a társadalmi feszültség növekedéséhez vezethet.

Tibor Bernaťák
Fotó: TASR

„Első látásra szimpatikusnak tűnik ez a törvény” – mondta Bastrnák. Ugyanakkor rámutatott olyan hibákra, „amelyek rosszat tennének a kisebbségi nyelveknek”. Hangsúlyozta: nem akar harcolni az államnyelv ellen.

Ez egy teljesen rossz javaslat, puszta provokáció. Szlovákiában élünk, az államnyelvről van szó”

– mondta az SNS-es Bernaťák, aki az egyházakat és iskolákat érintő módosításokat is bírálta.

Juraj Blanár, a Smer-SD képviselője szerint a javaslat egyedüli célja, hogy éket verjen a koalíciós partnerek közé. A módosítás beterjesztőinek kijelentésére hivatkozott, miszerint Peter Osuský (SaS) már 2014-ben is előállt ezzel a javaslattal, és a Most-Híd akkor támogatta.

Ondrej Dostál (SaS) szerint a vitában két ellentétes nézőpont feszült egymásnak.

Az egyik oldalon van a hit az emberi szabadságban, a józan észben és a kisebbségek iránt tanúsított tisztelet. A másik oldalon állnak a nacionalista indulatok és előítéletek”

– mondta.

Hozzátette: az államnyelvről szóló törvény a mečiarizmus öröksége.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.