Az SNS az alkotmánybíró-jelöltekről szóló nyilvános szavazás felé hajlik

ma7 | TASR 2019. február 11., 17:42

Andrej Danko, az SNS és a parlament elnöke az alkotmánybíró-jelöltekről szóló nyilvános szavazást preferálja, jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján. 

Fotó: TASR

Hozzátette: elutasítja a politikai játszmákat, ezért az SNS képviselői szabad kezet kapnak a szavazáskor. Az alkotmánybíró-jelöltek választására kedd (2. 12.) délután 17 órakor kerül sor. Az esetleges ismételt szavazás időpontját Danko csütörtökre (2. 14.), 11 órára tűzte ki.

„A szokásos nyilvános szavazásra a kártyákkal és a szavazóberendezésekkel ebben az esetben nincsen mód. A törvény az alkotmánybíró-jelöltek választása esetében a kvázi nyilvános szavazást ismeri, amely abból áll, hogy mindegyik képviselő kap egy listát a 39 névvel. A szavazás után - amennyiben az nyilvános lesz, amit én is szorgalmazok – láthatják majd, hogy ki melyik alkotmánybíró-jelöltre adta le a voksát” – magyarázta Danko, hozzátéve: az SNS a nyilvános szavazás felé hajlik, ő maga pedig a párt nevében elutasítja a „bratyizást és a politikai játszmákat”.

A házelnök kijelentette: neki mindegy, ki hozza a döntéseket az Alkotmánybíróságon. Az egyetlen feltétel, amit a jelöltekkel szemben állít, hogy megfeleljenek a szakmai és a morális kritériumoknak.

Ha a parlament legalább hat jelöltet megválaszt, Danko állítása szerint ezeket a neveket köteles továbbítani az elnöki hivatalnak.

„A szavazólap akkor lesz érvényes, ha a képviselő 18 vagy ennél kevesebb jelöltet karikáz be rajta. Az államfő és én is felelősek vagyunk azért, hogy az Alkotmánybíróság működőképes legyen” – tette hozzá Danko.

Szerinte az elnöknek legalább három bírót ki kellene neveznie, hogy biztosítsa az AB működőképességét.

A parlament elnöke nem zárta ki, hogy a szavazás előtt a koalíció tárgyalni fog, és megegyeznek bizonyos nevekben. Azt azonban elutasította, hogy a jelöltek választásáról az ĽSNS párt képviselőivel tárgyaltak volna. „Én Kotlebával és az efféle emberekkel soha nem fogok tárgyalni” – jelentette ki.

A parlament várhatóan kedden (február 12.) szavaz az alkotmánybíró-jelöltekről. A képviselőknek a 39 pályázó közül 18 alkotmánybíró-jelöltet kell választaniuk, akik közül az államfő kilencet fog kinevezni a leköszönő alkotmánybírók helyére. A megbízatási idejük 12 évre szól. Összesen 13 alkotmánybíró van.

0 HOZZÁSZÓLÁS