2019. május 28., 15:45

Az OĽaNO szerint a minisztert terheli a felelősség a munkaügyi központ hibái miatt

Az OĽaNO ellenzéki mozgalom képviselői felszólították Peter Pellegrini kormányfőt, hogy hívja vissza hivatalából Ján Richter munkaügyi minisztert az újságírók lehallgatásának ügye miatt, amelyhez állítólag köze volt a munkaügyi központ egyik volt hivatalnokának is.

Ján Richter
Fotó: TASR

Utóbbi a Denník N információi szerint évekkel ezelőtt egy szociális alkalmazottat küldött Monika Tódová házába, hogy ott ellenőrzést hajtson végre. Az OĽaNO szerint Richternek bocsánatot kellene kérnie az újságírónőtől, az üggyel pedig foglalkoznia kell a parlament emberjogi bizottságának is.

A Markíza televízió és a Denník N napilap információi szerint Juraj Š.-ről, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVaR) egyik volt osztályvezetőjéről van szó, akit állítólag már kihallgattak a rendőrök, és beismerte, hogy részt vett az újságírók lehallgatásában.

A munkaügyi központ egy alárendelt szervezet, teljes mértékben a munkaügyi miniszter felel érte.

„Azokért a hibákért is ő felel, amelyek ezzel az esettel összefüggésben történtek. Richter nem mentegetőzhet azzal, hogy nem ő a felelős a történtekért” – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Veronika Remišová, az OĽaNO frakcióvezetője. Hozzátette: az újságírónő házába küldött ellenőrzést és a munkaügyi központ által vétett hibákat a minisztérium megpróbálta eltussolni. Az ellenzéki politikus szerint ráadásul nagyon valószínű, hogy az ellenőrzést valójában Marián Kočner intézte el az állami hivatalon keresztül. Utóbbi ellen Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová likvidálásának megrendelése ügyében folyik eljárás. „Az állam szociális szolgáltatásaival való visszaélés mindenféle körülmények között botrány lenne. Az állami intézmények kihasználása az olyan emberek elleni küzdelemre, akiket gyilkossággal gyanúsított bűnözők kényelmetleneknek tartanak, ahhoz mérhető botrány, mint amilyen a titkosszolgálattal való visszaélés volt a 90-es években a HZDS és az SNS részéről” – hangsúlyozta Remišová. 

Az OĽaNO ezért felszólítja a kormányfőt, hogy cselekedjen és hívja vissza a hivatalából a munkaügyi minisztert.

„A miniszternek vállalnia kellene a felelősséget, és távoznia kellene a tárca éléről. Már a Čistý deň ügye után meg kellett volna ezt tennie. Felszólítjuk a rendőrség és az ügyészség vezetőit is, hogy az ügyet tisztességesen vizsgálják ki” – mondta a képviselőnő, aki szerint az állam kudarcot vallott, és Richternek bocsánatot kellene kérnie Tódovától.

Mivel az OĽaNO szerint ebben az ügyben sérültek az emberi jogok is, Anna Verešová (OĽaNO), a parlament emberjogi bizottságának elnöke minél előbb össze fog hívni egy rendkívüli bizottsági ülést, amelyre beidézik a munkaügyi minisztert és Marián Valentovičot, a munkaügyi központ igazgatóját is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.