Rendkívüli bizottsági ülésen hallgatná meg az agrártárca vezetőjét az OĽaNO és az SaS

ma7 | TASR 2018. július 19., 16:02

Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter a mai napig nem vállalta a felelősséget azokkal a problémákkal összefüggésben, amelyek az agrárszektorban kerültek felszínre. Ezt Veronika Remišová, az OĽaNO frakcióvezetője jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Pozsonyban.

Gabriela Matečná miniszter Fotó: TASR

Az ellenzéki OĽaNO mozgalom és az SaS párt képviselői aláírásgyűjtésbe kezdenek egy rendkívüli bizottsági ülés összehívása végett, melyen a földművelésügyi miniszternek meg kellene magyaráznia a mezőgazdaság területén kialakult helyzetet.

„Azok után, hogy mi minden került felszínre, azt várnánk, hogy a problémákat felszámolják, vagy a felelősök megoldást keresnek” – jelentette ki Remišová, aki szerint azonban nem így történt. „Ha nem oldódnak meg a gondok, az azzal fenyeget, hogy az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) elveszíti az akkreditációját” – figyelmeztetett az ellenzéki képviselő.

Képgalériánk:
A kép jobb oldalán Veronika Remišová, a mikrofonnál a Sme rodina elnöke, Boris Kollár Fotó: TASR

Remišová emlékeztetett, hogy a problémákra nemcsak az ellenzék, hanem Jaromír Čižnár főügyész is rámutatott, aki hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: a gazdák ügyeivel foglalkozó 36 ügyirat közül 10 hibás volt. A Főügyészség kilenc esetben utasított büntetőeljárás indítására. Remišová azt állítja, ezekért a hibákért Matečná tehető felelőssé.

Ján Budaj, az OĽaNO képviselője elmondta: aláírásgyűjtésbe kezdenek a mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottság rendkívüli ülésének összehívása végett, melyen Matečnának magyarázatot kell majd adnia a személyét ért vádakra. Az aláírásokat még csütörtökön össze akarják gyűjteni. Budaj egyben bírálta a főügyészt is, aki szerinte nem elég konkrét.

Mi lesz azokkal az ügyészekkel, akik ezt az egészet a szőnyeg alá söpörték?” – tette fel a kérdést Budaj.

Ľubomír Galko, az SaS alelnöke szerint a Főügyészség információi a rendőrök és egyes ügyészek tétlenségéről tanúskodnak. Ezzel összefüggésben felszólította Denisa Saková (Smer-SD) belügyminisztert és Milan Lučanský országos rendőrfőkapitányt, hogy lépjenek az ügyben.

0 HOZZÁSZÓLÁS