Az MKP szerint akadozik az Európai Unió támogatási alapjainak felhasználása

ma7 2018. május 18., 12:29

Az Európai Unió 2014 és 2020 közötti hétéves költségvetési és fejlesztési időszakának 62 százaléka mögöttünk van, ennek ellenére a támogatások az országos keret mindössze 13 százalékánál értek célba, vagyis mintegy 2 milliárd euró került kifizetésre – állapítja meg Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke a ma7-hez eljuttatott közleményében.

A politikus emlékeztetett, az Európai Unió 2014 és 2020 közötti hétéves költségvetési és fejlesztési időszakában Szlovákia 15 milliárd euró alatti támogatási kerettel bír, amely az Európai Unió közös költségvetésének vissza nem térítendő támogatását illeti Szlovákia számára.

Sok, vagy kevés?

„A Szlovákia számára megítélt uniós támogatási keret 85 százalékára már meghirdetésre került a pályázati felhívás. Lehetőség nyílt tehát az állami intézmények, az önkormányzatok, a nonprofit szervezetek, a szakmai szervezetek vagy a vállalkozók számára, hogy a pályázati felhívások szabályainak figyelembe vételével benyújtsák kérelmüket. A támogatási keret mintegy 40 százalékát szerződéssel már lekötötték, vagyis mintegy 6 milliárd euró összeget leszerződtek. Ám a támogatások az országos keret mindössze 13 százalékánál értek célba, vagyis mintegy 2 milliárd euró került kifizetésre" – állapította meg Farkas Iván, aki utalt arra: ez a hétéves fejlesztési időszak 62 százaléka elmúlásának idején meglehetősen kevés.

Éppen ezért az MKP gazdaságpolitikai alelnöke szerint az egyes operatív programok irányító hatóságainak igencsak bele kell majd húzniuk, ha a teljes országos keret forrásait ki szeretnék helyezni a pályázókhoz. „Ellentétben az előző 2007-2013 közötti időszakkal, amelynél jelentős összeg, több mint egymilliárd euró benn ragadt a rendszerben, nem került felhasználásra. Jó lenne ezt ezúttal megelőzni” – jelentette ki.

Jövőbeni kilátások

Ami a következő, 2021-2027 közötti fejlesztési időszak kilátásait illeti, Farkas Iván szerint vannak figyelemre méltó, pozitív változások. „Mindamellett, hogy a közép-európai országok hétéves kerete szűkülhet, számunkra továbbra is fennmarad a Kohéziós Európai Alap hozzáférhetősége, esetleg a benne rejlő többletforrások megpályázásának lehetősége, a mostani időszakhoz képest. Ebből támogatják ugyanis a települések, a kommunális szféra, a közlekedési infrastruktúra, a környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztéseit. Valljuk be, Szlovákiában továbbra is van helye az ilyen irányú fejlesztéseknek” – vélekedett.

Az MKP alelnöke szerint ugyanakkor nagyon fontos lenne az is, hogy a regionális operatív program irányító hatósága, amely a régiókban, a megyéken, a településeken biztosítja a regionális fejlesztést, a területfejlesztést, végre ne Pozsonyban legyen a tárcák valamelyikénél, hanem a környező országok mintájára ruházzák át regionális szintre, akár a megyékre. „Alacsonyabb szinten döntsenek arról, milyen fejlesztés hova való, az adott kistérségben hol, melyik településen milyen fejlesztés valósuljon meg a közösből, az unió költségvetéséből” – fűzte hozzá.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS