Választottak meg nem is alkotmánybíró-jelölteket

ma7 | TASR 2019. május 21., 13:42

A Szlovák Nemzeti Tanács kedden titkos szavazással három újabb alkotmánybíró-jelöltet választott.  Andrej Kiska köztársasági elnök választhatPavol Boroň, Marek Tomašovič és Martin Vernarský jelöltek közül. Mivel a képviselők nem tudtak megfelelő számú jelöltben megegyezni, ezért a következő szavazást szerdán 11 órakor rendelték el.

Fotó: TASR

A képviselők még előbb jóváhagyták, hogy titkos szavazással válasszanak alkotmánybíró-jelölteket, akkor a jelenlévő 135 képviselő közül 79-en támogatták a javaslatot. Titkos szavazással választják meg a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) főnökét és a Szlovák Földalap (SPF) tanácsának tagjait.

Az alkotmánybíró-jelöltekről kedden este szavazott a parlament. A kormánypártok még nem jelentették be, hogy mely jelöltek támogatásában egyeztek meg, délután üléseznie kellett a koalíciós tanácsnak. Azt viszont már közölték, hogy szeretnének a 24-ből legalább tíz jelöltet megválasztani. Natália Blahová, az ellenzéki SaS képviselőjének tájékoztatása szerint az ebédszünetben az ellenzéki pártokkal is egyeztetett a koalíció.

Az NBÚ elnöki posztjára Roman Konečnýt javasolta a kormány. A földalap vezetésébe a Smer-SD Ján Ilavskýt, az SaS Marcel Vrchotát javasolta.

0 HOZZÁSZÓLÁS