HIRDETÉS

Az időjárás nem rondít bele a választási hétvégébe

hirek.sk 2017. november 04., 16:54
POZSONY. Ha netán valaki nem járul majd a szavazóurnák elébe, az vélhetően nem a rossz időre való tekintettel teszi majd mindezt. Ott, ahol a nap folyamán kisütött a nap, a meteorológusok átlagon felüli értékeket jeleztek. Egyelőre semmi sem utal arra, hogy az elkövetkező napokban ténylegesen fagyosra fordulna az időjárás.

Délnyugati irányból meleg légtömegek érték el térségünket. Pavol Faško, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) klímaszakértője szerint az, hogy végül mennyire melegszik fel a levegő, a köd előfordulásától is függhet. „A legmelegebb tájékokon, ahol reggeltől süt a nap, a hőmérséklet a 15 fokot is megközelítheti. Ebben az évszakban ez átlagon felüli hőmérsékleti értéknek számít“ - mondta a klimatológus. A nagyobb számú napfényes órákra a 700 méteres tengerszint feletti magasságokban van inkább kilátás.

 „A síkvidéki területeken és a völgykatlanokban a reggeli, illetve délelőtti órákban köd és inverz felhőzet alakulhat ki. Ha az idő előrehaladtával fel is szakadozik a felhőzet, vagy felszáll a köd, a nap sugarainak már nem marad elegendő ideje, ahhoz, hogy a levegőt alaposabban felmelegítse“ - magyarázta Faško, aki szerint csapadékra, inkább a Szlovákiától nyugatra, illetve délnyugatra elhelyezkedő területeken van kilátás. Esővel tehát inkább azok találkozhatnak, akik a hétvégén Ausztria vagy Olaszország felé veszik az irányt. „Szlovákiában, ha lesz is eső, inkább csak a nyugati országrész peremvidékein” – fűzte hozzá a szakember, megjegyezve, hogy erre leghamarabb vasárnap este, vagy hétfőre virradó éjszaka van esély.

A jövő hét elején ugyan megnövekszik majd a felhőzet, ami gyakoribb csapadékkal járhat, de kiadós esőzésre azért nem kell számítani. A klímaszakértő szerint az ország legmelegebb tájain akár 10 fok fölé emelkedhet a nappali hőmérséklet, ami ebben az időszakban még mindig jelentős melegnek számít.

A jövő hét közepétől az időjárás azonban ismét kissé rosszabbra fordul. „Ugyanakkor továbbra is megőrzi klasszikus őszi jellegét. Egyelőre nem úgy fest, hogy belátható időn belül beköszöntene a tél“ – jegyezte meg Faško, hozzátéve, hogy az idei őszi időjárás nem fokozatosan vonul át télibe. „Megesik, hogy az időjárás jellegének radikális változását követően visszatér hozzánk a kellemesebb idő. Meglehetősen markánsan váltakozik“ – konstatálta a meteorológus. „Ma már nem igaz az állítás, hogy ha egyszer előhúztuk a szekrényből a télikabátot, akkor tavaszig már el sem tesszük“ – jegyezte meg Pavol Faško.

Végül dióhéjban az elkövetkező napok várható időjárásáról.

Szombat:  derült, vagy közepesen felhős az ég. A délelőtti órákban helyenkénti köd, vagy alacsony rétegfelhőzet volt, amely itt-ott az egész nap folyamán kitartott. A hőmérséklet napközben 10-15 fok közötti értékeket mutat.

Vasárnap: felhős, borult égboltra számíthatunk, bár néhol átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Elvétve köd vagy ködszitálás is lehetséges. A zömében 3-9 m/s-os délkeleti szél, itt-ott 15 m/s-os széllökésekkel párosulhat. Hajnalban 2-7, napközben 10-15 fok várható.

Hétfő: közepesen felhős, felhős, nyugaton helyenként borult lesz az égbolt. Ködszitálás és enyhe eső is lehetséges, amire főként nyugaton van kilátás. Helyenként köd is kialakulhat. A javarészt 3-7 m/s-os délkeleti légmozgás helyenként 14 m/s-os széllökésekké erősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1-6 fok között alakul majd, míg napközben 9-14 fokot mérhetnek.

Kedd: közepesen felhős, vagy felhős lesz az ég. Reggel és a délelőtti órákban köd vagy alacsony rétegfelhőzet sem kizárt, amely helyenként tartós is lehet. Elszórtan ködszitálás vagy enyhe eső lehetséges. Hajnalban 0-6, nappal előreláthatólag 8-14 fok valószínű.

Szerda: közepesen felhős vagy felhős lesz az égbolt. Reggel és délelőtt helyenkénti köd vagy alacsony rétegfelhőzet kialakulása lehetséges, amely itt-ott az egész nap folyamán nem száll majd fel. Elvétve ködszitálás, illetve enyhe eső sem kizárt. Éjszaka 0-6 fokig süllyedhet a hőmérő higanyszála, míg napközben legfeljebb 7-13 fok közötti értékeket mérhetnek.

Forrás: Pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS