Az Európai Unió vezetői tisztában vannak az EU jövőképével

2019. május 9., 16:08
ma7 | TASR

Peter Pellegrini miniszterelnök a 2016 szeptemberében megrendezett pozsonyi uniós csúcs folytatásaként értékeli az Európai Tanács csütörtöki nagyszebeni informális találkozóját.

Nagyszebeni EU-találkozó
Fotó: TASR/AP

„Egyértelmű jelét kell adnunk annak, hogy az Európai Unió vezetői tisztában vannak vele, hogyan kell kinéznie az EU-nak a jövőben, mik lesznek a prioritásai” – mondta a sajtónak a miniszterelnök az egynapos nagyszebeni találkozón, melyet az Európai Unió soros elnökségét ellátó Romániában tartanak.

Pellegrini úgy véli, konkrét eredményei lesznek az uniós állam- és kormányfők találkozójának.

František Ružička, a külügyminisztérium államtitkára csütörtökön úgy nyilatkozott a TASR-nek, hogy a csúcstalálkozón nyilatkozatot fogadnak el, amely egyértelműen deklarálja az erős európai egység, az egyes országok társadalmi-gazdasági közeledésének, valamint a polgárok védelmének és biztonságának fontosságát.

„Nemcsak a bel-, hanem a külső biztonság kérdéséről is szó van, arról, hogyan kezeljük a migrációt, vagy hogyan fogunk küzdeni a terrorizmus és a félretájékoztatás ellen" – mondta Ružička a találkozó előtt.

A nagyszebeni csúcstalálkozón előterjesztik az unió 2019–2024-es időszakra szóló stratégiai programjának szövegét is.

A dokumentum, amelyet a tervek szerint júniusban hagynak jóvá Brüsszelben, a migrációval, a belbiztonsággal, a kiberbiztonsággal és a félretájékoztatás elleni küzdelemmel foglalkozik.

Az eredeti tervek szerint a nagyszebeni lett volna az első, Brexit utáni csúcstalálkozó, mivel az Egyesült Királyságnak március 29-én kellett volna kilépnie az unióból. A Brexitet október 31-ig elhalasztották. Theresa May brit miniszterelnök nem vesz részt a nagyszebeni csúcstalálkozón.

Románia szimbolikusan Európa napján rendezi meg a csúcstalálkozót, ez a nap Európa békéjének és egységének napja, 1950-ben ezen a napon írták alá Párizsban a Schuman-nyilatkozatot.

Kövesse facebook oldalunkat is!