2018. április 10., 16:33

Az Európai Néppárt a Kuciak-gyilkosság pártatlan kivizsgálására szólította fel a szlovák hatóságokat

Az Európai Néppárt tagjaként a Magyar Közösség Pártja és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) közös határozattervezetet nyújtottak be a legnagyobb európai pártszövetség április 9-10-én zajló politikai gyűlésén – közölte a ma7-tel az MKP sajtóosztálya.

Menyhárt József az EPP ülésén

Az egyöntetűen megszavazott dokumentumban az Európai Néppárt (EPP) többek között felszólítja a szlovák hivatalos szerveket a február végi kettős gyilkosság és a Ján Kuciak által is megírt ügyek teljes körű és pártatlan kivizsgálásra.

Az EPP felszólítja a kormányt, hogy tekintettel a márciusi eseményekre is, fontolja meg, mi okozza a szlovákiai polgárok állami intézmények iránti megdöbbentően alacsony bizalmát, különös tekintettel a szervezett bűnözői csoportok és magas beosztású politikusok közötti kapcsolatokkal összefüggő rendkívül komoly gyanúra.

Figyelmezteti továbbá a kabinetet, hogy az elégtelen vagy nem megfelelő intézkedései a társadalmi feszültségek radikális növekedéséhez vezethetnek majd. "Az EPP elítéli az utcára vonult tömegek véleményének eredetiségét, őszinteségét és legitimitását megkérdőjelező figyelemelterelő próbálkozásokat” – olvasható az MKP által kiadott közleményben.

A nyilatkozatban leszögezik, hogy Kaliňák belügyminiszter és Fico miniszterelnök tisztségeikről való lemondását az utcára vonult tömegek, az Európai Néppárt tagpártjai, Kiska államelnök, a média, a politikai ellenzék és az Európai Parlament közös nyomásgyakorlása eredményének tartják.

A közös határozattervezeten túl a Magyar Közösség Pártja ma kerekasztal-beszélgetést szervezett az Európai Parlamentben a szlovákiai politikai válságról. A vitafórumon a párt politikusai, Csáky Pál EP-képviselő, Menyhárt József elnök, Őry Péter, OT-elnök, Kocur László pártigazgató, Nagy Dávid, Érsekújvár MKP-s alpolgármestere, illetve újságírók elemezték az 1989-es rendszerváltás óta nem látott mélységű válság hátterét és következményeit.

Megosztás
Címkék