Az első egyetemi óvodát nyitná meg a Szlovák Műszaki Egyetem

ma7 | TASR 2019. október 12., 16:12

Szlovákiában - a maga nemében úttörőként - óvodát tervez nyitni a Szlovák Műszaki Egyetem (STU). A Stubáčik nevű intézmény a Bernolák kollégium (hivatalos nevén a Jur Hronec kollégium) ki nem használt termeiben üzemelne, 22 gyermekkel foglalkoznának.

Archív felvétel Fotó: Wikipedia

Az egyetem vezetése ezzel a jövő tanévben megnyíló szolgáltatással nyújtana segítséget diákjainak, illetve doktoranduszainak.

„A múltban többször panaszkodtak hallgatóink, hogy mennyire nehéz óvodában elhelyezni gyermeküket, mivel az Óvárosban csak azokat a gyerekeket fogadták be, akiknek szülei az adott városrészben laktak. Ezért 2017-ben végeztünk egy közvélemény-kutatást” - mondta el Ladislav Štibrányi, az egyetem rektorának tanácsadója.

Kiderült, hogy a hallgatók és a doktoranduszok is örülnének egy gyermekóvónak.

Komoly érv az óvoda mellett, hogy sok tehetséges és okos diákunk van, örülnénk, ha közülük többen itt maradnának tanítani az egyetemen

- emelte ki Štibrányi.

Az egyetem az idei év végéig szeretné befejezni a munkálatokat, a jövő tanévtől lenne fogadóképes.

Természetesen megfelelő személyzetet is kell majd foglalkoztatni, de az egyetem vezetése szerint ez nem okoz majd gondot. Az óvoda része lesz egy napközi otthon is, ahol az anyuka néhány órára is elhelyezheti gyermekét, amíg mondjuk vizsgázni megy.

Az óvárosi önkormányzattal közösen játszóteret is terveznek kiépíteni, amely az óvoda nyitvatartási idején kívül nyilvánosan is használható lesz.

A tanácsadó szerint a főváros arra is ígéretet tett, hogy a létrejövő óvodát felveszi az iskolai létesítmények hálózatába, így a fenntartási költségek közel 88%-t fizeti, csak a fennmaradó részt kell a szülőknek téríteniük.

„Elsőre úgy tűnhet, hogy nem az egyetem feladata lenne egy ilyen óvoda létrehozása. Viszont az óvoda, vagy mondjuk a bérlakások olyan pluszt nyújthatnak, amelyek csábítóan hathatnak a jövőben” - tette hozzá a műszaki egyetem szóvivője, Fedor Blaščák. Az STU egy kézikönyvet is kidolgoz, amely más hazai egyetemeket is motiválhat.

A kezdeményezést az Óváros vezetése, valamint az Oktatási Minisztérium is pozitívan fogadta.

„Ez egy olyan elképzelés, amely segít a családos fiatal tudósok körülményeinek javításában, ezzel jobb feltételeket biztosítva a munkájukhoz” - jegyezte meg az Óvárosi Önkormányzat szóvivője, Matej Števove.

0 HOZZÁSZÓLÁS