2019. június 13., 15:04

Az ELA lesz az első, szlovákiai székhelyű európai intézmény

Peter Pellegrini kormányfő óriási sikernek tartja, hogy Pozsonyban lesz az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) székhelye.

Peter Pellegrini
Médialapozó
Fotó: TASR

„Ez lesz az első uniós intézmény Szlovákiában, és óriási sikernek tartom, hogy már a szavazás első körében sikerült győznünk” - jelentette ki az uniós foglalkoztatási, szociális ügyi, egészségügyi és fogyasztóvédelmi miniszterek tanácsának csütörtöki, luxemburgi döntése után.

Pellegrini emlékeztetett, hogy a székhely megszerzéséért versenyben volt Románia, Horvátország, Ciprus és Lettország is. Szlovákia már az első körben megszerezte 15 tagállam szavazatát, Pellegrini megköszönte nekik a támogatást.

„Köszönet illeti Ján Richter munkaügyi minisztert is, aki több hónapos munkával méltó helyszínként prezentálta Szlovákiát az új uniós intézmény számára. Köszönetet szeretnék mondani a külügyminisztériumnak és mindenkinek, aki segítette a munkánkat” - tette hozzá Pellegrini és megjegyezte, egy ilyen új uniós intézmény megszerzése egyáltalán nem könnyű feladat.

Fotó:  TASR

„Én is elejétől fogva részt vettem benne, és különféle találkozókon győzködtem a tagállamok kormányfőit, hogy Szlovákia kiváló hely lesz az ELA számára” - mondta Pellegrini.

Hangsúlyozta, hogy közel 150 uniós szakértő költözik Pozsonyba, és rendszeresen a szlovák fővárosban fognak tanácskozni az európai munkajogi szakértők. „Ez mindenképpen növeli Pozsony, mint Európáért elkötelezett főváros presztízsét” - véli a kormányfő.

Az ELA létrehozásáról február 14-én hozott döntést az Európai Parlament, az EU Tanácsa és az Európai Bizottság. Az intézmény fő küldetése az uniós jogok hatékonyabb érvényesítése a határokon átnyúló munkavállalói mobilitás és a szociális biztonság koordinációja területén. Tájékoztatni fogja az állampolgárokat és a cégeket a mobilitással kapcsolatos jogaikról és kötelességeikről, valamint koordinálni fogja a tagállamok közötti együttműködést, főleg a közös ellenőrzésekkel összefüggésben. Az ELA a közvetítő szerepét is be fogja tölteni, ha határon átnyúló vitákra kerülne sor a tagállamok között.
Az előzetes becslés szerint az ELA éves költségvetése 50 millió euró körül lesz. Az intézménynél mintegy 140 alkalmazott fog dolgozni, köztük 60 szakértő, akiket az egyes tagállamok küldenek ki. Utóbbiak a nemzeti összekötő tisztviselők szerepét is be fogják tölteni.
Peter Pellegrini
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.