magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2019. október 30., 16:56

Az egészségügy-miniszter már tett feljelentést a mentőautótender miatt

Andrea Kalavská egészségügy-miniszter már tett feljelentést az SZK Főügyészségén a mentőautótenderrel összefüggésben. Ezt a szerdai kormányülés után jelentette ki. Hozzátette: ha bármilyen hibára fény derül, ő kész minden lehetőséget számba venni.

Andrea Kalavská
Fotó: TASR
Azt hiszem, az első voltam, aki feljelentést tett a főügyészségen

– reagált szerdán Kalavská Marek Krajčí (OĽaNO) képviselő kijelentésére, miszerint a miniszter asszony nem lépett, és ezért ő maga fordult a főügyészséghez. A miniszter asszony elmondása szerint a közegészségügyi ellátást felügyelő hivataltól (ÚDZS) is kért tájékoztatást, de mivel a hivatal elnöke nem működött együtt, leváltotta őt.

Kalavská arról is tájékoztatott, hogy beszélt a mentősökkel, és arra kérte őket, hogy készüljenek fel egy esetleges szükséghelyzetre.

A miniszter asszony elmondása szerint több, általa megszólított ügyvéd is azon a véleményen van, hogy a tendert már nem lehet visszavonni. Az egyetlen dolog, amit a jelen helyzetben tehet, hogy gyorsított eljárás keretében egy új törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé, amelyet a képviselők a novemberi ülésen tárgyalnának meg.

Az ÚDZS vezetésével ideiglenesen az igazgatóhelyettest bízták meg.

Kalavská elmondása szerint még mindig keresik az előző igazgató, Tomáš Haško utódját. „Mondjuk ki nyíltan, az, ami a hivatal élén vár rá, nem egy leányálom”- figyelmeztetett.

Marek Krajčí, az egészségügyi bizottság tagja szerdán arról tájékoztatott, hogy a mentőautók üzemeltetését lehetővé tevő engedélyekre hirdetett versenytárgyalással összefüggésben feljelentést tett a főügyészségen. Egyben felszólította Kalavskát, hogy „sürgősen” javasoljon a kormánynak egy új igazgatót az ÚDZS élére. Hozzátette: a bizottság felszólította a minisztert, hogy cselekedjen, mégsem tett semmit.

Korábban felmerült a gyanú, hogy az ÚDZS nem megfelelően járt el a mentőautók üzemeltetését lehetővé tevő engedélyekre hirdetett versenytárgyalás során. Egy június közepén meghirdetett, 800 millió eurós tenderről van szó. A legtöbb engedélyt az LSE - Life Star Emergency cég nyerte el. A Sme napilap információi szerint a pályázatelbíráló bizottság tagjai kapcsolatban álltak az említett vállalattal. Tomáš Haško, az ÚDZS korábbi igazgatója visszautasította a bizottsági tagok elfogultságának vádját, és azt állította, hogy a versenytárgyalás az érvényben lévő jogszabállyal összhangban zajlott le.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.