2018. október 6., 21:21

Az aradi vértanúkra emlékeztek Nyárasdon is - VIDEÓVAL

A csallóközi Nyárasdon szentmisével kezdődött szombaton délután az az ünnepi megemlékezés, amelyben felidézték a 169 éve, 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk hősi halálát. A rendezvény két fő szónoka dr. Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke és Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke volt.

templomban.jpg
Médialapozó
Fotó: MTI

Már a templomi szertartáson Bíró Sándor plébános is a hazaszeretet példaképeinek nevezte a 13 honvéd tábornokot. Az 1849 júniusában a falu melletti csatában hősi halált halt honvédek emlékművénél mondott ünnepi beszédében Kövér László a magyarok töretlen szabadságvágyát hangsúlyozva történelmi példákon szemléltette, hogy a magyarok legkiválóbbjai mindig a független magyar államért indultak harcba Bocskaitól kezdve, Rákóczi Ferencen és Kossuth Lajoson át egészen az 1956-os magyar forradalmárokig.

 

Kövér László ünnepi beszédet mond
Fotó:  Lacza Tihamér
Kövér László ünnepi beszédet mond

De nemcsak fegyverekkel küzdöttek, hanem a kultúra területén is. Fordulópontot jelentett a nemzet életében az 1844-ben  elfogadott nyelvtörvény, amely hivatalossá tette a magyar nyelvet Magyarországon. Ezzel vált lehetővé a teljes körű magyar nyelvű oktatás, a magyar kultúra egyenrangúsodása. 1849-ben csak az orosz seregek által megtámogatott osztrák haderő tudta háromszoros túlerejével térdre kényszeríteni a magyar honvédséget és ekkor a nemzet lelkét is le akarták igázni egy olyan kultúrharc keretében, amely a magyarok nemzeti öntudatát akarta felmorzsolni. Ez a harc különböző formában mindmáig zajlik. Beszédét a következő gondolattal zárta: akik a hazáért haltak, tanítsanak a hazáért élni.

Menyhárt József, az MKP elnöke arra emlékeztetett, hogy azok, akik akkor úgy hitték, hogy sikerült térdre kényszeríteniük nemzetet kudarcot vallottak, hiszen e gyásznapon kicsik és nagyok együtt emlékezhettek az aradi hősökre és velük ünnepelt a magyar házelnök, ahogy itt volt már öt éve is, amikor Nyárasd 900. születésnapját ünnepelte és reményei szerint itt lehet majd öt év múlva is. Utalt a közelgő önkormányzati választásokra is, ahol ismét szükség lesz az összefogásra, hogy a magyar közösség öntudatában és élni akarásában megerősödve folytathassa munkáját.

 

Bacsó László polgármester örömének adott hangot, hogy vendégül láthatták a településen annak a Magyarországnak a házelnökét, amely messzemenően igyekszik támogatni a határon túli magyarságot mind erkölcsileg, mind anyagilag. Az ünnepség végén a faluban működő társadalmi szervezetek is elhelyezték a megemlékezés koszorúit is virágait a honvédek emlékművénél.

Menyhárt József ünnepi beszédet mond
Fotó:  Lacza Tihamér
Menyhárt József ünnepi beszédet mond

templomban.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!