2018. október 11., 15:27

Az államfő sajnálattal vette tudomásul az oroszellenes szankciók kétségbe vonását

Andrej Kiska államfő sajnálattal fogadta Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke kijelentéseit, aki a törökországi Antalyában bírálta az Európai Unió (EU) által Oroszország ellen bevezetett szankciókat. Danko szerint a szankciók miatt hiúsult meg a Pozsonyba tervezett eurázsiai csúcstalálkozó is.

Andrej Kiska
Fotó: TASR

Az elnök szerint tisztességtelen eljárás az emberekkel szemben és károsítja a Szlovák Köztársaság érdekeit is, ha a szlovák képviselők valamit Brüsszelben megszavaznak – konkrétan az Oroszország elleni szankciókat -, aztán itthon becsmérlik azt vagy a közös döntéssel ellentétesen cselekszenek.

Tavaly októberben írt alá a három legfőbb közjogi méltóság egy közös nyilatkozatot, melyben kötelezték magukat, hogy egyértelműen az Európai Unió eszméjét fogják erősíteni az állampolgárok felé és külföldön is. Ez egy csodás állásfoglalás volt az országunk részéről az Európai Unió felé. Ebben a nyilatkozatban az áll, hogy a legfőbb közjogi méltóságok kötelezték magukat, hogy gondot fordítanak a Szlovák Köztársaság proeurópai és proatlanti irányvonalának szellemében történő, világos és felelősségteljes kommunikációra az Európai Unió, valamint a NATO keretében elfogadott közös határozatokkal összhangban, külföldön és hazai terepen, a szlovák állampolgárok irányában egyaránt. Ebből kifolyólag sajnálattal hallottam, hogy kétségek merültek fel az Oroszország ellen hozott szankciókkal kapcsolatban”

jelentette ki Kiska a visegrádi négyek (V4) államfőinek csúcstalálkozóján, melyre október 11-én és 12-én kerül sor Csorbatón.

A szlovák parlament elnöke a törökországi Antalyában bírálta az Európai Unió (EU) által Oroszország ellen bevezetett szankciókat. Danko szerint a szankciók miatt hiúsult meg a Pozsonyba tervezett eurázsiai csúcstalálkozó is. Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő szerdán (10. 10.) kijelentette: Szlovákia egyértelműen EU- és NATO-párti ország, amelynek ugyanakkor minden szinten ápolnia kell a diplomáciai kapcsolatait. A miniszterelnök ezzel arra reagált, hogy Danko Vjacseszlav Vologyinnal, az orosz Állami Duma elnökével találkozott. Hozzátette: bár politikai síkon megérti az Oroszországgal szemben hozott szankciókat, azok gazdasági téren ártanak Szlovákiának.

„A Szlovák Köztársaság mindig a szövetségesei oldalán áll. Másfelől Szlovákiának joga van kinyilvánítani az álláspontját. Ha megnézzük, mit értünk el a szankciókkal, nyilvánvaló, hogy összességében semmit” – mutatott rá Pellegrini.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.