2019. március 13., 12:10

Az államfő kinevezte Peter Kažimírt a nemzeti bank élére

Andrej Kiska államfő kinevezte Peter Kažimírt a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) igazgatójának. Kažimír, aki június 1-én foglalja el új hivatalát, 2012-től töltötte be a pénzügyminiszteri posztot.

Peter Kažimír kinevezése
Médialapozó
Fotó: TASR

Az államfő emlékeztetett, hogy Kažimír akkor lett pénzügyminiszter, amikor Szlovákia magas államháztartási hiánnyal és munkanélküliséggel küzdött. „Bár más véleményen voltam az állam gazdasági és pénzügyi politikájáról, sikerült beindítani a gazdaságunkat. Most itt a kiegyenlített költségvetési javaslat” – értékelte a pénzügyminiszter munkáját az államfő.

Kiska szerint ugyanakkor ma ismét vannak arra utaló jelek, hogy újabb válság jöhet, ezért is olyan jelentős a kiegyenlített költségvetés. Szintén fontos, hogy „ne osszanak pénzt a nem hivatalos választási kampány keretében.”

Hozzátette:

óvatosnak kell lenni, és a kevésbé sikeres évekre is gondolni kell. 

Az elnök úgy véli, a szlovákiai bankok felkészültek az esetleges válságokra. Értékelte Kažimír „Értéket a pénzünkért” projektjét is. Egyszersmind felhívta a figyelmét, hogy az NBS igazgatójaként függetlennek és pártatlannak kell lennie, illetve hogy a politikai kötődése miatt a nyilvánosság kiemelt figyelmet fog szentelni a munkásságának.

Fotó:  TASR

Kažimírtól, mint az NBS igazgatójától azt várja, hogy részt vesz majd a nyilvános vitákban, illetve hogy az NBS a gazdaság és az ország jóléte terén is ösztönözni fogja az új ötleteket.

Kažimír Jozef Makúch helyét veszi át, aki tavaly novemberben jelentette be az NBS banktanácsának, hogy idő előtt lemond az igazgatói posztról. Hivatalos megbízatási ideje 2021-ig tartott volna. Makúch már tavaly szeptemberben utalt rá, hogy idő előtt távozni fog. A döntését azzal indokolta, hogy aggódik a jövőbeni politikai stabilitás miatt. Hozzátette: 2021-ben a politikai környezet nagyon hektikus lehet majd, ezért felmerül a kérdés, hogy nem lenne-e jobb, ha a nemzeti bank új igazgatója még a parlamenti választások előtt elfoglalná a helyét. Szerinte ezáltal megerősítenék a bank függetlenségét.

Makúch a távozása után a Közgazdasági Egyetem Nemzetgazdasági Karán helyezkedik el. Korábban többször kijelentette, hogy Kažimírt jó utódnak tartja.

Az NBS igazgatóhelyettesi posztját még senki sem foglalta el. A pozícióra egyedül Jozef Hudák pályázik, az államfő még nem döntött.

Peter Kažimír kinevezése
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék