Az államfő egyelőre nem fogadta el Miroslav Lajčák lemondását

ma7 | TASR 2018. december 05., 19:23

Andrej Kiska államfő egyelőre nem fogadta el Miroslav Lajčák külügyminiszter (a Smer-SD jelöltje) lemondását, tekintettel az információkra, amelyekhez most jutott hozzá. Mindezt a Peter Pellegrini kormányfővel (Smer-SD) és Miroslav Lajčákkal való szerdai találkozója után jelentette be.

Fotó: TASR

Az államfő a találkozás után megismételte, hogy véleménye szerint Szlovákiának ott kellene lennie Marrákesben, és sajnálja, hogy más döntés született. Azt is hozzátette, hogy az országnak szüksége van egy ilyen jó diplomatára, mint Lajčák. „Különösen most, amikor Ukrajnában ilyen feszült a helyzet, ráadásul Szlovákia most veszi át az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OBSE) elnökségét“ – mondta Kiska.

Pellegrini hangsúlyozta, hogy a kormány szerdai döntése nem Lajčák, hanem a marrákesi konferencia ellen irányult. „A kormány rendelete nem a miniszterrel szembeni bizalom hiányát, hanem a migrációs paktummal való egyet nem értését fejezi ki. Biztosítottam az államfőt, hogy elismerem a miniszter emberi és szakmai kvalitásait, ezért továbbra is a bizalmamat élvezi. Emiatt is kértem meg az államfőt ismételten, hogy ne fogadja el Lajčák lemondását" – mondta a kormányfő.

Pellegrini szerint a szerdai döntés után Lajčák folytathatja a munkáját, és felkészülhet az OBSE elnökségére. „Bízom benne, hogy az elkövetkező időszakban végleges megoldás születik" – tette hozzá Pellegrini.

A kormány a szerdai ülésén utasította el a migrációs paktumot és a marrákesi konferencián való részvételt. A kormány tehát nem fogja finanszírozni a delegáció költségeit, az álláspontját diplomáciai posta útján juttatja el az illetékeseknek. A kormány által elfogadott határozat szerint meg kell tenni a szükséges lépéseket, hogy Szlovákia kikerüljön a paktum elfogadásának a folyamatából. A kormány tagjai ezért kötelesek tartózkodni mindennemű tevékenységtől, amellyel Szlovákiát a migrációs paktum melletti elköteleződés felé irányítják.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS