2018. augusztus 8., 13:45

Az alkotmánybírók lecserélése elszalasztott lehetőséggé válhat

Az alkotmánybírók lecserélése elszalasztott lehetőséggé válhat. Egyelőre úgy tűnik, az igazságügyi minisztérium nem tud olyan jó megoldást kínálni, amelyet el is tudna fogadtatni. Ezt Andrej Kiska államfő jelentette ki szerdán, miután találkozott Gál Gábor (Most-Híd) igazságügy-miniszterrel.

Andrej Kiska
Médialapozó
Fotó: TASR

Az elnök szerint a kormánynak egyedülálló lehetősége van arra, hogy emelje az Alkotmánybíróság munkájának színvonalát és megerősítse a függetlenségét akkor, amikor elmélyült az emberek bizalmatlansága az állami igazságszolgáltatással szemben.

Gál Gábor igazságügyi miniszter
Gál Gábor igazságügyi miniszter
Fotó:  TASR

Meg kell állapítanom, hogy a miniszterrel folytatott megbeszélés után az a benyomásom, hogy a kormány nem készül kihasználni az adódó lehetőséget. Jobb esetben is egy átlagon aluli javaslatról van szó, rosszabb esetben olyanról, amely tovább ronthatja az alkotmánybíró-jelöltek kiválasztásának színvonalát” – közölte Kiska.

Hozzátette: az Alkotmánybíróságon a lehető legjobb bírókra és bírónőkre van szükség, olyanokra, akik tisztességesek és minőségi munkát végeznek. Az intézmény ugyanis az elnök szerint az igazságosság záloga, és az itt született döntések hatással vannak az emberek életére, illetve befolyásolják a politikusok döntéseit és lehetőségeit is.

Május óta az asztalunkon van egy javaslat, amelyet a fontosabb szlovák ügyvédek készítettek, és amely hangsúlyt fektet arra, hogy a bírók kiválasztása a lehető legnagyobb nyilvánosság mellett, és a lehető legkisebb politikai befolyással történjen. Ezért megkérdeztem a minisztertől, mit készül tenni ezzel a magas színvonalú javaslattal” – közölte Kiska.

Az elnök arra is kíváncsi volt, miért hiányzik az igazságügyi minisztérium javaslatából az a kulcsfontosságú alkotmányos követelmény, hogy az alkotmánybíró-jelölt jelleme és eddigi élete alapozza meg a bizalmat abban, hogy tisztességes és független bíró lesz. Érdeklődött továbbá az alkotmánybírók időközi leváltásának lehetőségéről, illetve arról is, miért akarja a tárca az alsó korhatár 45 évre emelésével kizárni a legközelebbi választásból a jogászok első, rendszerváltás utáni nemzedékét.

Nincs semmilyen objektív, vagy politikai indok, hogy miért kellene megelégednünk egy átlagon aluli javaslattal, amely nem hoz valódi, pozitív változást, és nincs semmilyen indok arra sem, hogy a választás új módja miért ne érintse már a következő személycserét az Alkotmánybíróságon” – szögezte le az államfő.

Gál az elnökkel való találkozója után kijelentette: azt szeretné, ha az alkotmánybírók kiválasztására vonatkozó módosító javaslattal már ebben a hónapban foglalkozna a kormány, majd szeptemberben a parlament is napirendre tűzné. A javaslat még nem készült el teljesen, a tárcaközi egyeztetés csütörtökön (8. 9.) zárul le.

A miniszter május végén mutatta be az alkotmánybírók választására vonatkozó új szabályozást, melyet a koalíció már jóváhagyott. A jelölteket a parlament abszolút többséggel választaná meg, a megválaszthatóság alsó korhatárát 40-ről 45 évre emelnék. Gál már akkor jelezte: azt akarja, hogy a parlament még az új alkotmánybírók megválasztása előtt fogadja el az új szabályozást, akik február közepén váltanák le a leköszönő alkotmánybírókat. A 13 alkotmánybíróból összesen kilencet fognak választani, 12 évre. Mivel alkotmánymódosításról van szó, a miniszternek az ellenzék szavazataira is szüksége lesz. Gál elmondása szerint a tárgyalások folytatódnak.

Andrej Kiska
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.