Az alkotmánybíró-választásról tárgyal még egyszer a koalíció

ma7 | TASR 2019. február 12., 14:36

A koalíció még mindig nem egyezett meg az alkotmánybíró-jelöltek választásával összefüggésben. A nap folyamán még egyszer összeül. A szavazásra késő délután kerülhet sor.

Fotó: TASR

A Most-Híd nyilvános szavazást akar, és leszögezte, hogy nem fogja támogatni Robert Fico, a Smer-SD elnöke jelöltségét. „Tegnap és egy hete is megmondtuk, hogy nem” – jelentette ki Bugár Béla, a Most-Híd elnöke Fico támogatásával összefüggésben. Hozzátette: a pártja azért akar nyilvános szavazást, hogy ne hozzák kapcsolatba az ĽSNS párttal. „Lehet, hogy a Smer-SD titkos szavazást akar, de én nem akarom, hogy összekössenek az ĽSNS párttal. Az ĽSNS-szel nem tárgyalunk és nem szavazunk, ezért akarunk normális, nyilvános szavazást” – fogalmazott Bugár a Most-Híd frakcióülése után.

Robert Fico nem válaszolt az újságírók kérdéseire. Eva Smolíková, az SNS tagja megerősítette, hogy még egyszer összeül a koalíciós tanács. Arra a kérdésre, hogy az SNS támogatni fogja-e Ficót, azt válaszolta, hogy nem kaptak semmilyen utasítást. „A pártelnök azt mondta, hogy szabad kezet kapunk” – tette hozzá.

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke szerint az ellenzék már megegyezett bizonyos jelöltek támogatásáról. „Igyekszünk metszéspontokat találni” – mondta az ellenzéki politikus, hozzátéve: az OĽaNO az SaS párttal és a Miroslav Beblavý körüli független képviselőkkel tárgyalt.

A Sme rodina pártot nem szólították meg. „A Sme rodina nagyon furcsán viselkedett az alkotmánybíró-választás szabályainak megváltoztatására irányuló törekvéssel összefüggésben, ezért óvatosak vagyunk” – magyarázta Matovič. Az OĽaNO vezetője úgy véli, nyilvános szavazás esetén senki sem meri majd támogatni Ficót.

0 HOZZÁSZÓLÁS