2018. május 10., 12:47

Átszakadt egy víztározó gátja Kenyában

A több hétig tartó heves esőzések következtében átszakadt egy víztározó gátja Kenyában, legalább 38 meghaltak, és sokan eltűntek - tájékoztattak a hatóságok legfrissebb összesítésükben.

Kenya - katasztrófa - gátszakadás
Fotó: TASR

Lee Kinyajui a Twitter-oldalán azt írta, a szerencsétlenség előző este, Nakuru megyében Solai településnél történt, a fővárostól, Nairobitól 190 kilométerre északkeletre. Egy virágfarmon lévő dombon létesített víztározó gátja szakadt át. A kiáradó víz hatalmas rombolást végzett, falvakat öntve el a sűrűn lakott területen. Gyakorlatilag mindent épület - köztük egy iskola is - víz alá került két kilométeres körzetben.

Joseph Kioko helyi rendőrtisztviselő azt mondta, hogy eddig 38 holttestet találtak, de sok az eltűnt. Egy másik rendőrtisztviselő, az ügyben indított vizsgálat megyei vezetője, Gideon Kibunja arról számolt be, hogy egy falut teljesen elmosott az iszap és víz.

A kenyai vöröskereszt arról számolt be, hogy 39 embert mentettek ki, és többtucatnyian tűntek el.

Kenyában és más térségbeli országokban heves esőzések voltak az elmúlt két hónapban. A kenyai kormány szerdai tájékoztatása szerint március óta 132-en meghaltak, az áradások miatt 32 megyében több mint 22 ezren váltak hajléktalanná.

Nakuru és térsége Kenya legfontosabb virágtermesztő vidéke. A kenyai vágott virágokat jórészt csak Európába exportálják. A térségben sok víztározó van, amelyekből locsolják a virágültetvényeket. Egy helybéli lakos arról számolt be a Reutersnek, hogy más környékbeli víztározókban is annyi víz gyülemlett fel, hogy fennáll az újabb gátszakadások veszélye.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.