2019. április 11., 13:26

Átmenetileg Peter Pellegrinit bízta meg az államfő

Andrej Kiska köztársasági elnök csütörtökön elfogadta Peter Kažimír pénzügyminiszter lemondását. A tárca vezetésével átmenetileg Peter Pellegrini kormányfőt bízta meg.

Peter Pellegrini Peter Kazimir
Médialapozó
Fotó: TASR

Az elnök leszögezte, hogy a tárca élén végzett munkájával Kažimír nagy hasznára volt az országnak. Megjegyezte, abban az időszakban lépett hivatalba, amikor költségvetési konszolidációra volt szükség. Az elnök megemlítette azt is, hogy jó állapotban van az ország gazdasága, csökken a munkanélküliség, és a költségvetés is kiegyensúlyozottnak ígérkezik. Az államfő mindazonáltal arra kérte a kormányfőt, legyen nagyon körültekintő a következő pénzügyminiszter kiválasztásakor. Hozzátette, nehezebb idők is jöhetnek, sőt akár gazdasági válság is, ezért óvatosnak kell lenni. Kiska hozzátette, tart tőle, hogy a közelgő parlamenti választásokat nagyon drága kampány fogja megelőzni. Úgy véli, nem kellene „felzabálni” az ország pénzét, mert ezzel veszélybe kerül a kiegyenlített költségvetés.

Kažimír azt mondta, Pellegrininél jobb utódot el se tudna képzelni.

Fotó:  TASR

Újra elmondta, hogy lemond minden politikai funkciójáról, beleértve a párttagságát is. Azokkal az intézkedésekkel kapcsolatban, amelyek érinthetik az állami költségvetést, elmondta, körültekintőnek kell lenni ebben az évben, és akkor megvan az esély arra, hogy kiegyenlített legyen a büdzsé.

Pellegrini megjegyezte, szinte irigyli Kažimírt, amiért lezárhatja politikai karrierjének egy nehéz időszakát. „Bár nagyon szeretem a munkámat, de azt gondolom, létezik egy szebb világ is, mint a politika, olyan, ahol talán több a pozitív energia” – hangsúlyozta.

Az államfő kérésével kapcsolatban megállapította, tárgyalni akar a koalíciós partnerekkel a tervezett intézkedésekről.

Fotó:  TASR

„Éppen ezért nyilvánosan is bejelentettem, örülök, hogy egy ideig én vezethetem a tárcát, éppen azokban a napokban, amikor azokról az intézkedésekről kell tárgyalni, amelyek 2020-ban léphetnek érvénybe” – jelentette ki Pellegrini. Végezetül elmondta, meggyőződése, hogy megtalálják a kompromisszumos megoldást a koalíción belül. „Azt hiszem, létezik ésszerű megegyezés, amivel elégedett lesz minden koalíciós partner” – közölte, és hozzátette, már a jövő héten tárgyalóasztalhoz ülnének.

Peter Pellegrini Peter Kazimir
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék